fallback

Япония инвестира до 8,5 млрд. долара за намаляване на парниковите газове

Правителството обмисля разработка на способ за извличане на кислорода от желязната руда без използване на кокс, развитие на слънчевата енергия и др.

10:59 | 14.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Япония е готово да инвестира между 100 млрд. и 1 трлн. йени (около 850 млн. - 8,5 млрд. долара) в близките 10 години в разработката на технологии, които към 2050 г. трябва да доведат до съкращаване наполовина на изхвърляните в атмосферата парникови газове, съобщава Итар-Тасс. 

Токио възнамерява също на предстоящата среща на върха на партньорите от голямата „осморка“, която ще се проведе през юли 2008 г. на японския остров Хокайдо, да предложи проект за международно сътрудничество в сферата на най-новите технологии. 

Японското правителство обсъжда и въпроса за заделяне още през финансовата 2008 г. на около 508 млн. долара, които ще се използват в следните направления: разработка на способ за извличане на кислорода от желязната руда без използване на кокс, което ще позволи да се намали изхвърлянето на въглероден двуокис; развитие на слънчевата енергетика; създаване на компактни АЕЦ, от които изпитват сериозна потребност развиващите се страни.

Предполага се, че един от първите етапи от създаване на новия механизъм на международно сътрудничество ще стане неговото обсъждане на конференцията на страните-участнички в конвенцията по изменение на климата, която ще се състои през декември т.г. в Индонезия. 

Срокът на действие на протокола от Киото, приет преди 10 години, изтича през 2012 г. В съответствие с него промишлено развитите страни са длъжни в периода 2008-2012 г. да намалят средно с 5,2% спрямо 1990 г. изхвърляните в атмосферата парникови газове. Новото рамково споразумение, което трябва да смени протокола от Киото, още не е готово. Според експерти обаче то трябва да бъде подписано не по-късно от 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още