fallback

Силно волатилна седмица за щатския пазар

15:16 | 13.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

През изминалата седмица щатският пазар бе изключително емоционален и докато в началото на седмицата преобладаваха положителните настроения, породени от добрите корпоративни отчети на технологичните компании и очакванията ФЕД да запази лихвеното ниво непроменено, то краят на седмицата бе белязана от силен негативизъм, който доведе до екстремни разпродажби.
Причината за срива бе все по-задълбочаващата е криза с рисковото кредитиране, която бе потвърдена от ЕЦБ, ФЕД и Японската централна банка, намесили се чрез наливането на значителна сума пари в паричния пазар, за да се справят с настъпилата липса на ликвидност. Тези редки мерки, предприети от трите финансови институции, допълнително изнервиха пазарните участници, което се отрази негативно на финансовите пазари на глобално ниво. Смъкването на цената на петрола от 78 долара за барел през по-миналата седмица до нивата около 71 долара за барел през изминалата седмица също не можа да повлияе в положителен аспект на пазара.
В началото на седмицата Wall Street приветства положително отчета на министерството на труда, което оповести, че производителността на труда е нараснала с 1,8 % на годишна база, което е повече от двойно на производителността на труда от първото тримесечие, която тогава нарасна само с 0,7%. В същото време разходите за труд са нараснали с 2,1%, което намаля диференциала между разходите за труд и производителността на труда. Това е индикация за намаляващо напрежение в борбата с инфлацията.
На корпоративно ниво най-голяма подкрепа за пазара оказа производителят на мрежова екипировка Cisco Systems, който оповести, че печалбата на компанията за второто тримесечие е скочила с 25%. Компанията добълнително стимолира инвеститорите, след като покачи и прогнозата си за нарастване на продажбите до края на годината.
Пазарът обърна посоката в края на седмицата, след като последователно се намесиха трите най-големи централни банки в света. Първо ЕЦБ нажежи пазара, предприемайки необичайни мерки - наливайки близо 94,8 млрд. евро, или 131 млрд. долара, в паричния пазар, за да добави допълнителна ликвидност.
Причината за необичайната намеса на ЕЦБ бе оповестяването от страна на френската банкова група BNP Paribas, че спира три свои фонда, които са базирани на американския кредитен пазар, след като е станало невъзможно да ги остойностява акуратно поради липса на добра ликвидност. В последния ден от седмицата се намесиха и ФЕД и ЯЦБ, които наляха в паричния пазар съответно 25 млрд. долара и 8,5 млрд. долара.
Според анализаторите наливането на пари от страна на трите основни централни банки в паричната система е косвено признаване, че има сериозен проблем в рисковото кредитиране не само в щатската икономика, но и в глобалната икономика като цяло.
Освен кредитния пазар, допълнително притеснение върху пазара в щатите оказа и покачващите се молби за безработица в щатите, които за седмица се покачиха с 9 хил. до 316 хил.
На секторно ниво през седмицата най сериозни загуби претърпяха секторът на суровините и финансовият сектор. 

Технически анализ

Dow Jones

През изминалата седмица Dow се колебаеше и в двете посоки, като в крайна сметка проби една от най-важните си съпротиви в посока надолу 13 200. Задържане под това ниво през настоящата седмица вероятно ще потвърди края на възходящия тренд и отправяне на индекса към по-ниски ценови нива. В посока нагоре съпротива ще оказват нивата от 13 500, 13695 и 13 815.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още