fallback

Възходящо движение на западноевропейските борси

Изключение от общото оптимистично настроение до момента прави само пазарът на Португалия

14:19 | 13.08.07 г.

Всички борсови индекси в Западна Европа, с изключение на тези в Португалия, регистрират ръстове от сутринта.

„Акциите продължават да бъдат атрактивен клас активи за инвеститорите в средносрочен план поради здравословната икономическа обстановка и приемливите цени на активите“, коментира пред Bloomberg Едуард Бонам Картър, който е изпълнителен директор на Jupiter Asset Management в Лондон. „Може да гледаме на предходния спад като на възможност за купуване“, смята експертът.

Индексът на западноевропейските пазари Dow Jones Stoxx 600 добави 1,1 на сто до 14:00 часа българско време и последно се котираше на 366,66 пункта. Stoxx 50 пък се повиши с 1,3 на сто. Бенчмаркът за страните, използващи еврото - Euro Stoxx 50, добави 1,2 на сто до момента.

Измежду всички водещи западноевропейски индекси само основният индекс на португалската фондова борса - PSI GENERAL, регистрира спад от 2,66 на сто до момента.

Компаниите от финансовия сектор са сред най-предпочитаните инвестиции по време на днешната търговия.

Акциите на Axa, вторият най-голям застраховател в Европа, се повишиха с 2,5 на сто до 28,71 евро за ценна книга. Книжата на Credit Suisse, които са втората по-големина банка в Швейцария, поскъпнаха с 1,4 на сто и последно се търгуваха за 81,95 швейцарски франка.

След повишението си на азиатската борсова сесия акциите на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, поскъпнаха с 4,2 на сто до 1 314 пенса на търговията в Лондон. Компанията повиши пазарната си капитализация след инвеститорски оптимизъм за бъдещото потребление на суровинни метали, както и след скока на цените на медта днес. От BHP пък съобщиха рано тази сутрин, че ще развиват нови залежи на природен газ в югозападната част на Австралия заедно с Exxon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още