fallback

Олимпийските игри отправят предизвикателство към китайския авиосектор

Прогнозите са през 2008 г. в страната да пристигнат милиони допълнителни пътници, от които поне 500 хил. по време на Игрите

14:24 | 13.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

С вече твърде натоварените си летища и постоянните закъснения на полетите Китай изглежда зле подготвен за посрещането на очаквания огромен приток на пътници във връзка с предстоящите догодина Олимпийски игри в Пекин, се казва в коментар на АФП.
Прогнозите са през 2008 г. в страната да пристигнат милиони допълнителни пътници, от които поне 500 хил. по време на Игрите (8-24 август). Това ще постави истинско предизвикателство пред авиоиндустрията, която вече отбелязва един от най-силните ръстове в света и за тази година се очаква да отбележи растеж от 16%.
Логистичният кошмар ще бъде особено силен в Пекин, където международното летище Beijing Capital Airport ще изпита най-големи трудности, смятат от Центъра по авиация за района на Тихоокеанска Азия.
„От няколко години летището в Пекин вече изпитва сериозни трудности да покрие пътническия интерес. Това не е никак учудващо, като се има предвид бумът в трафика от 2000 г. насам“, подчертават от центъра.
Движен от развитието на туризма, пътническият трафик бележи много силен растеж в Китай с удвояване броя на превозените пътници между края на 2000 и 2005 г. (+105,3%) и нарастване с близо 90% на превозените товари за същия период от време, показват официалните статистики.
За безпроблемно посрещане на нарасналия интерес към страната са отпуснати 2,4 млрд. долара за разширяване на летището, към което се предвижда допълнителна, трета, писта и нов терминал, който ще бъде отворен през 2008 г.
Миналата година Beijing Capital Airport се класира между десетте най-натоварени летища в света с 48,7 млн. пътници. Този брой се очаква да достигне 60 млн. през 2008 г.
Предвид хроничните трудности в сектора китайските власти взеха решение и да спрат някои полети, които системно закъсняват. Освен това авиокомпаниите са официално помолени да подобрят услугите си, въпреки че в повечето случаи превозвачите не са виновни за закъсненията, особено по изключително натоварените линии като Пекин-Шанхай.
Според анализатори проблемът се дължи най-вече на недоброто управление на трафика при лоши метеорологични условия и голям пътникопоток. Самата администрация, отговаряща за гражданската авиация, призна миналата година, че секторът страда от инфраструктурни проблеми, но оттам също така подчертаха, че има и липса на персонал, както и на достатъчно въздушно пространство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още