fallback

Азиатските пазари стартират седмицата с повишение

Централните банки инвестираха 136 млрд. долара в световната икономика миналата седмица, за да върнат доверието на инвеститорите в пазара

09:33 | 13.08.07 г.

Азиатските пазари стартираха тази седмица с повишения и се възстановиха от най-големия си спад за последните 5 месеца. Ръстът на индексите стана факт, след като централните банки на най-големия континент в света „инжектираха“ пари в икономиките.
Централната банка на Япония се опита да улесни достъпа до кредити и за втори пореден ден „налива“ пари в икономиката на страната.
„Централните банки показаха, че са готови да се намесят (при наличието на проблеми). За нас световната икономика все още се развива добре“, коментира пред Bloomberg Лио Крипнър от AMP Capital Investors (NZ) Ltd.
Инжектирането на капитали в икономиката от страна на централните банки е един от монетарните похвати, с които се стимулира икономиката, като достъпът до капитали се улеснява. На теория, наличието на повече пари в икономиката на страната понижава лихвените проценти и това улеснява бизнеса и потреблението, но може да има и стимулиращ ефект върху инфлацията на страната.
В стремежа си да стимулират проблемните капиталови пазари и да вдъхнат доверие на инвеститорите централните банки в САЩ, Япония, Европа, Австралия и Канада инвестираха общо 136 млрд. долара обратно в икономиката. Само централната банка на Япония „инжектира“ 600 млрд. йени (5,1 млрд. долара) обратно в икономиката на страната днес.
Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, добави 0,1 на сто тази сутрин до 149,19 пункта. В петък индексът загуби 3 на сто, което бе най-голямото му понижение от кризата в началото на март тази година, когато паниката, обхванала китайската фондова борса, бързо зарази останалите световни пазари.
Японският бенчмарк Nikkei 225, включващ 225-те най-големи компании на борсата в Токио, се повиши с 0,35 на сто (58,2 пункта) до 16 822,29 пункта. Хонконгският Hang Seng се задържа почти без промяна на 21 785 пункта. Бенчмаркът за австралийските книжа - S&P/ASX 200, добави 1 на сто и затвори при нива от 5 996,7 пункта.
Книжата на BHP Billliton, най-голямата минна компания в света, се повишиха с 1,2 на сто до 35 австралийски долара за акция, след като компанията обяви намеренията си да развива залежи на природен газ в югозападната част на Австралия заедно с Exxon Mobil Corp.
Пазарите в Китай също регистрираха ръст днес. Основният бенчмарк за борсата в Шанхай – CSI 300, се повиши с 0,7 на сто до 4 759 пункта. Пазарите в Тайван, Южна Корея, Шри Ланка и Индия също регистрираха повишения. Индексите във Виетнам, Сингапур, Индонезия и Нова Зеландия пък се понижиха днес.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още