fallback

Снижават прогнозите за ръста на икономиката на САЩ

За 2007 експерти очакват ръст на икономиката на Щатите от 2,2%, а за 2008 - от 2,8%. Тези показатели са по-ниски от юнските прогнози с по 0,1%

12:47 | 10.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американски икономисти снижават прогнозите за ръста на икономиката на САЩ, сочат данни от допитване на Wall Street Journal. Повечето запитани очакват незначително въздействие на кризата на кредитните пазари на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП).
Запитването е проведено в периода 3 - 7 август, т.е. преди засилването на нестабилността на световните кредитни пазари.
Усреднената прогноза за нарастване на БВП през третото тримесечие на годината е 2,3% на годишна база, а за четвъртото – 2,5%. За 2007 г. експертите очакват ръст на икономиката на САЩ от 2,2%, а за 2008 г. - 2,8%. Показателите за двете години са по-ниски от юнските прогнози с по 0,1%.
Нараснали са очакванията за рецесия в САЩ в течение на близките 12 месеца – по данните от последното допитване икономистите оценяват тази вероятност на 28%, при 23% през месец юни.
Две трети от икономистите предполагат, че нестабилността на кредитните пазари ще увеличи разходите на компаниите за заеми за известно време, но за икономиката като цяло въздействието ще е незначително. Една трета от експертите считат, че стойността на кредитите ще се вдига за продължителен период от време и ще стане съществен фактор за забавяне укрепването на икономиката.
Повечето от запитаните 60 икономисти от частни компании предполагат, че пикът на кризата на пазара на жилища е останал назад, обаче процентът на придържащите се към тази гледна точка се е снижил до 64% при 74% през юни.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още