fallback

Създават международна суровинна борса в Санкт Петербург

На нея се предвижда да се търгуват нефт и нефтопродукти, метали, дървесина и други

16:37 | 03.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Международна суровинна борса ще бъде регистрирана в Санкт-Петербург през месец септември или октомври, съобщава Интерфакс, цитирайки зам.-министъра на икономическото развитие на Руската федерация Кирил Андросов. Борсата реално ще заработи през следващата година. На нея се предвижда да се търгуват нефт и нефтопродукти, метали, дървесина и други.
Андросов е отбелязал, че борсата ще бъде регистрирана като акционерно дружество, като никой от учредителите няма да може да притежава повече от 10% от акциите. По думите на зам.-министъра за учредители са поканени Газпром, Роснефт, Транснефт, Сбербанк, Външно-търговската банка, Лукойл, „Руски алуминий“, Нюйоркската борса NYMEX и др.
Предвижда се стартовият капитал на борсата да бъде 50 млн. долара, а първата реализирана сделка да бъде фючърсен контракт за доставка на нефт REBCO през следващата година.
Андросов е добавил, че на първо време борсовите сделки ще се сключват в чуждестранна валута, тъй като международните компании считат, че сключването на сделки в рубли носи високи рискове.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още