fallback

Новият финансов матриархат

Нежният пол ще има последната дума в по-голямата част от решенията относно финансите на британските домакинства до 2020 г.

10:30 | 03.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Жените ще преобладават при взимането на финансови решения в семейството само след десетилетие, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Нежният пол ще има последната дума в по-голямата част от решенията относно финансите на британските домакинства до 2020 г., ако настоящата тенденция се задържи, според National Savings & Investments.

В момента мъжете взимат важни финансови решения в 20 на сто от домакинствата, което е спад от 2 на сто за последните пет години.

За същия период делът на жените, които имат последната дума в такива случаи, се е увеличил от 10 на сто на над 12%.

Очаква се също така жените да са основен източник на доходи в едно от всеки четири домакинства до 2030 спрямо дял от 14 на сто сега.

Въпреки че жените продължават да печелят по-малко от мъжете – средно 1 080 паунда месечно спрямо 1 486 паунда за мъжете, те бързо ги настигат, особено по-младите.

През 2000 г. заплатите на 20-годишните жени са представлявали 93 на сто от тези на колегите им мъже, а в момента този дял е нараснал на 96%. Ако тази тенденция продължи, жените в тази възрастова група ще изпреварят мъжете в това отношение до 2015 г., се казва в доклада.

Променящата се демографска обстановка също ще допринесе за промяната на навиците за спестяване на населението.

Очаква се около 50 на сто от домакинствата да спестяват редовно до 2057 г. спрямо 43 на сто сега. Това ще доведе общия обем на спестяванията, като се изключат пенсиите, до 150 млрд. паунда спрямо 43 млрд. паунда в момента и по-малко от 1 млрд. паунда преди 50 години, на база цените от 2003 г.

„Наблюдаваме появата на поколение жени, които са по-образовани, по-амбициозни и по-надеждни във финансово отношение от всички преди тях. По-вероятно е жените от това поколение да уреждат всекидневните финансови въпроси вместо партньора си и да настояват да имат поне равна роля във вземането на големи решения", коментират авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още