fallback

Нов исторически рекорд в цената на петрола

В сряда в Ню Йорк суровината достигна 78,77 долара за барел, като след прибиране на печалби затвори на 76,53 долара

09:50 | 02.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола достигна ново рекордно равнище в сряда в Ню Йорк след обявения спад на щатските петролни запаси на фона на пазар, който от месец е доминиран от спекуланти, искащи да се възползват от високите ценови равнища. От средата на юни цените на суровия петрол се увеличиха с над 12 долара.

Контрактите с доставка през септември се повишиха на Nymex до 78,77 долара за барел, надминавайки предишния рекорд, който бе регистриран преди повече от година по време на израелската военна офанзива в Ливан.

След прибиране на печалби суровината вчера в крайна сметка затвори със спад от 1,68 долара на ниво от 76,53 долара. В Лондон Брентът с доставка през септември отстъпи с 1,70 долара до 75,53 долара за барел. Тази сутрин в Азия суровият петрол възобнови повишението си, добавяйки 11 цента към стойността си и се търгуваше на нива от 76,64 долара за барел.

Повишението в сряда стана факт, след като от американското енергийно министерство обявиха шест пъти по-голям спад от очакванията на петролните запаси на страната, които са намалели с 6,5 млн. барела към седмицата, завършваща на 27 юли. От своя страна запасите от бензин бележат ръст от 600 хил. барела.

Според анализатори, цитирани от АФП, спадът в обема на запасите е огромен. Вярно е, че преработвателният капацитет на щатските рафинерии бе повишен от 91,7 до 93,6% за седмица, но това пък не се отрази в чак толкова голямо повишение на бензиновите запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още