fallback

Петролът падна под преминатите в петък 77 долара за барел

Според анализатори понижението от тази сутрин се дължи на прибиране на печалби

09:38 | 30.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола падна под 77 долара за барел тази сутрин в Азия. Причина за спада според анализатори, цитирани от АФП, е прибирането на печалби след високите ценови нива през предходната сесия.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през септември загубиха 35 цента от стойността си до 76,67 долара за барел спрямо 77,02 долара, постигнати в петък вечер в Ню Йорк.

Брентът също с доставка през септември падна с 41 цента до 75,85 долара.

В петък повишението при суровия петрол беше от цели 2,07 долара, породено от покупки със спекулативна цел и повлияни от новините за по-бързия растеж от очакваното на щатската икономика. Данните показаха, че БВП на САЩ е нараснал с 3,4% за второто тримесечие на тази година при прогнози за покачване от 3,2 на сто.

Междувременно в неделя Иран се обяви против увеличаване на производството на ОПЕК, въпреки че картелът беше намекнал, че е възможно да се прибегне до такова, за да се ограничи ръстът в цените на „черното злато“. Според иранския петролен министър Казем Хаманех настоящият растеж се дължи на политически причини и на недостига от суровината в САЩ заради натоварения откъм шофиране летен сезон в страната, а не толкова на производствените квоти на ОПЕК.

Следващата среща на организацията на страните износителки на петрол ще се състои във Виена през септември. По време на предходната – през март - картелът взе решение да запази производството без промяна, на ниво от 25,8 млн. барела дневно.

Иран в вторият по големина производител на петрол в ОПЕК след Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още