fallback

Хедж фондовете нямат търпение да изчакат печалба от инвестиции във филми

Инвеститори, свикнали с период на възвръщаемост на инвестицията до 5 години и по-малко, са трудни партньори за Холивуд

13:22 | 27.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Нова вълна инвеститори придобиват дялове във филмови продукции от частни компании и хедж фондове, които са вложили 10 млрд. долара в Холивуд, но нямат търпение да дочакат печалбата си, пише Ройтерс.

Хедж фондове и частни фирми са купили дялове в много холивудски филми през последните години, а капиталовложенията от цял свят продължават.

Според счетоводните правила на филмовите продукции обаче заемодателите, дистрибуторите, кината, актьорите и режисьорите взимат първия дял от приходите, така че инвеститори като хедж фондовете може да нямат незабавна възвръщаемост.

Филмовите приходи се „точат“ в продължение на близо десетилетие – пускане по кината, на DVD, по телевизията. Такъв период не удовлетворява инвеститори, които са свикнали на възвръщаемост за пет години, коментира Том Адамс от Adams Media Research. „Между две и три години са нужни за правенето на филма, а после той е „на червено“ за доста време“, добавя той.

Хедж фондовете имат дори по-краткосрочни очаквания за възвръщаемост, което ги прави трудни партньори за Холивуд.

Дългият цикъл на възвръщаемост на инвестициите в сектора може да предизвика и опасения относно това дали филмът изобщо е печеливш.

Хедж фондове и частни компании са инвестирали в големи касови успехи като "300" на Warner Bros., който има 456 млн. долара приходи от световния боксофис, и "Кървав диамант" и "Посейдон" на същото студио, които се смятат за неуспехи с приходи съответно от 171 млн. долара и 181 млн. долара.

Всяко от големите холивудски студия е сключило поне една сделка за поделяне на разходите за филмова продукция с частни инвеститори.

Фондовете обикновено инвестират в предварителен списък от между 12 и 20 филма, които ще бъдат продуцирани и пуснати в следващите няколко години, и взимат дял от печалбата след изплащането на разходите.

Известен брой инвеститори обаче, които са вложили парите си в списък от филми със смесени резултати по кината, а цикълът на разпространението им на DVD и по телевизията още не е приключил.

„Играчите от хедж фондовете харесват факта, че филмите са високоволатилна инвестиция. След като филмите, в които са инвестирали предварително, бъдат пуснати, волатилността се променя и те искат да опитат нещо друго“, смята инвестиционният банкер Стивън Пруф.

Инвеститорите имат опция да получат заем от банка срещу бъдещата печалба на филма или да продадат дела си във филмовия фонд, който може да струва стотици милиони долари, на друг купувач, пояснява Пруф.

Content Partners LLC – купувач на филмови акции „втора ръка“, миналата година започна да получава печалба от дялове във филми, които вече са разпределили печалбата на актьори, режисьори, продуценти и други участници в продукцията.

По думите на Стивън Блум – главен изпълнителен директор на компанията, Content Partners планира да натрупа и задържи филмови акции. Той е сигурен, че дигиталното разпространение и други начини за дистрибуция ще повишат доходността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още