fallback

Над 70% скочи печалбата на Apple за тримесечието

Компанията очаква да продаде 1 млн. iPhone-а до края на септември

11:10 | 26.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американският гигант Apple значително увеличи чистата си печалба и продажбите си за третото фискално тримесечие, приключило в края на юни. Ръстът се дължи на рекордните продажби на компютри Macintosh и на поредното покачване в търсенето на музикалния плейър iPod.

Печалбата на компанията за периода е нараснала със 73% до 818 млн. долара (92 цента на акция), а оборотът й възлиза на 5,4 млрд. долара, или с 24% повече спрямо същото тримесечие на предходната финансова година.

Резултатите значително превишиха очакванията на анализаторите за продажби за 5,28 млрд. долара и печалба на акция от 72 цента.

Продажбите на компютри са нараснали с 33% до 1,76 млн. броя, което представлява рекорден обем, реализиран в рамките на тримесечие, а тези на iPod са се увеличили с 21 на сто до 9,8 млн. броя.

На този етап от Apple не уточняват какво е пазарното представяне на мобилния телефон iPhone, който бе пуснат в продажба вечерта на 29 юни в САЩ. От компанията заявяват само, че се надяват да достигнат 1 млн. броя продадени плейъра до края на септември.

Единственото уточнение, което се прави по въпроса, е, че до момента са продадени 270 000 „iPhone-a и аксесоари“ (което може да включва например слушалки или калъфи за телефон). Това е донесло на групата 5 млн. долара. Тези цифри се отнасят само за продажби, направени за два дни, тъй като iPhone започна да се предлага в края на отчетното тримесечие. 

След обявяването на резултатите по време на извънборсовата търговия акциите на Apple се повишиха с 3,2% до 141,66 долара за брой. В понеделник по позицията бе достигнат исторически рекорд на ниво от 145,22 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още