fallback

Опционни инвеститори: Петролът на 100 долара до 2008 г.

Според някои анализатори цената на петрола може да стигне дори 105 долара

11:10 | 24.07.07 г.

Според опционните пазари все повече инвеститори залагат на възможността петролът да надмине нивото от 100 долара до 2008 г.

Рекорден брой петролни опции със страйк от 100 долара са продадени през последните няколко месеца. Това означава, че все повече инвеститори залагат, че цените на петрола ще надминат нивото от 100 долара, тъй като в противен случай тези опции са без никаква стойност.

Също рекорден брой анализатори предричат драматично увеличение на цените на петрола в близките години. Наскоро Goldman прогнозира, че цената на черното злато ще мине границата от 100 долара за барел през 2009 г.

Според Джефри Къри от лондонския клон на Goldman петролът може да стигне 95 долара за барел още тази година, освен ако от ОПЕК неочаквано не увеличат производствените квоти. Намаляващите запаси на петрол от друга страна може да ускорят достигането до границата от 100 долара.

„Ние се намираме много близо до 100 долара за барел“, коментира пред Bloomberg Джон Килдъф, анализатор от Man Financial Inc.

Вчера Прайм-ТАСС съобщи, че президентът на Венецуела Уго Чавес предвижда световна енергийна криза и цената на петрола може да стигне лесно 100 долара за барел.

Високите цени на петрола имат потенциала да увеличат печалбите на петролните производители като Exxon, BP, Shell и др. и да намлят приходите на авио- и железопътните компании. 

Според някои анализатори цената на петрола може да стигне дори 105 долара. Арджон Мурти от Goldman заяви още преди две години, че цената на петрола може да надмине 105 долара за барел, тъй като потреблението е много по-голямо от предлагането на горивото.

Ситуацията с цените на петрола ще зависи изключително много от решението на петролните производителки в ОПЕК. Следващата среаща на организацията е през септември.

Днес петролът продължава да се понижава за трети пореден ден. Към момента договорите за доставка на суров петрол през септември се търгуват на 74,65 долара за барел или с 24 цента по-ниско от вчерашната стойност на фючърса.

Лондонският сорт Брент се понижава до момента с 14 цента, или 0,18 на сто, до 76,72 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още