fallback

Спад на петрола след предположения за увеличение на продукцията на ОПЕК

16:32 | 23.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола спадна, тъй като попадна под натиск след вчерашните коментари от ОПЕК, че картелът може би ще увеличи продукцията, ако високите цени заплашат световния икономически растеж.

Мохамед Ал Хамли, председател на ОПЕК, заяви вчера в интервю, че организацията е загрижена от високите цени, въпреки че те все още не са оказали влияние върху икономическата експанзия.

Натиск върху цената оказа и новината, че Chevron е възстановил продукция в рафинерията в Ел Сегундо, Калифорния, в размер на 270 хил. барела дневно. Спирания на редовната работа в много рафинерии през тази година доведоха до спад на запасите на бензин и провокираха поскъпване на цената.

В 12 часа котираният в Лондон сорт Брент със срок на доставка месец септември спадна с 52 цента до 77.57 долара за барел. Междувременно търгуваният в Ню Йорк лек суров петрол със срок на доставка също септември поевтиня с 43 цента до 75.36 долара за барел.

Вчера ОПЕК обяви цени от порядъка на 60/65 долара за барел като „справедливи“ и за потребителите, и за производителите. Тези цифри обаче са значително под текущите цени. Според анализатори, промяната в поведението на картела оказва значителен низходящ натиск, тъй като доскоро той отказваше да обмисли евентуално повишение на продукцията, обвинявайки рафинериите за спада на нивата на запасите и по-високите цени и не приемаше упреците за недостатъчни доставки.

Пазарите от своя страна се успокоиха, като вече допускат за възможно по време на заседанието на ОПЕК през септември да се обсъди възможността за повишение на продукцията. В същото време стана ясно, че една част от инвеститорите са намалили дългите си позиции, което подсказва, че ралито може би започва да се изтощава.

Днес американските фючърси ще отворят в „обратна” посока за първи път от почти две години. При отварянето на американските пазари и след изтеклите в петък августовски контракти, контрактите от новия фронт месец септември ще се търгуват с премия спрямо следващия месец, което се случва за първи път след 20 октомври 2005 година. Пазар, навлизащ в „обратна” посока, предполага, че предлагането на съответния инструмент е толкова слабо, че купувачите са готови да плащат премия за незабавна доставка.

Техническа картина

Close 76.00    High 76.00    Low 74.63

Петролът продължава уверено да поскъпва и отчита нови многомесечни върхове. При продължение на покачването по-сериозна съпротива е едва рекордният връх на 78.65. В посока надолу подкрепа е вече преодоляното 75, следвана от 73.50, което е 62% корекция на покачването от последните сесии от 71.92 до днешния връх на 76.12. По-надолу подкрепа е дъното от 12 юли на 71.92.

*графиката е за e-miny фючърс / NYMEX

Подкрепа

75.00

73.50

71.90

Съпротива

76.20

77.00

78.65

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още