fallback

Азиатските пазари се понижиха от рекордните си нива от миналата седмица

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia Pacific се понижи с 0,4 на сто

11:02 | 23.07.07 г.

Бенчмарковете на най-големия континент в света се понижиха от рекордно-високите нива, които достигнаха миналата седмица. Според анализатори, причината за спада на книжата беше несигурната ситуация около американската икономика, както и драстичното поскъпване на йената спрямо щатския долар в края на миналата седмица.

Книжата на японските износители загубиха най-много позиции, тъй като високата йена оскъпява стоките им в чужбина и намялва проджабите. Акциите на Honda днес отчетоха най-силното си понижение за последните 6 седмици.

„Отслабването на йената стигна своя край“, коментира пред Bloomberg Хироши Чано от Yasuda Asset Management Co. в Токио. „Ако йената поскъпне още малко, акциите на компаниите износителки ще се понижават още“ смята още експертът.

Друга причина за спада на японските индекси днес бяха притесненията на инвеститорите, че влошаващата се ситуация в ипотечния сектор на САЩ ще „прелее“ и в другите сектори на икономиката и това ще намали американските продажби на японските компании.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,4 на сто до 160,04 пункта, след миналата като седмица затвори при рекордно високо ниво.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 1,1 на сто (194 пункта) до 17 963,64 пункта. Водещи спада на японските книжа бяха тези на Tokyo Electric Power Co., които понижиха пазарната си капитализация, след като някои анализатори предрекоха спад от 50 на сто в печалбите на компанията. Пазарите в Австралия и Нова Зеландия също регистрираха спадове днес.

Въпреки цялостния спад на азиатските книжа, пазарите в Китай акциите регистрираха значителен ръст. Основният бенчмарк на борсата в Шанхай – CSI 300 спечели 4,65 на сто днес, след като миналата седмица централната банка на страната взе решение да повиши лихвените проценти до 6,84 на сто. Това увеличи доверието на инвеститорите и засили спекулациите, че по-високите лихвени проценти ще стабилизират икономиката. Централната банка на Китай също увеличи минималния задължителен резерв, което е един от монетарните похвати за ограничаването на ликвидността в икономиката и „охлаждане“ на бурният ръст.

Пазарите в Хонконг също се повишиха. Бенчмаркът Hang Seng добави 0,08 на сто, или 19,5 пункта, до 23 311 пункта. Пазарите в Малайзия, Индия, Тайланд, Шри Ланка и Южна Корея също регистрираха леки повишения.

Акциите на японският производител на автомобили Honda се понижиха с 2 на сто до 4 460 йени за акция. Повече от половината от продажбите на компанията през миналата година бяха реализирани в САЩ, поради което слабият долар влияе негативно на цените на акциите на компанията.

Акциите на Sony, които реализираха 29 на сто от миналогодишните си продажби в САЩ, също се понижиха, след отслабването на долара. Книжата паднаха с 2,1 на сто до 6 180 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още