fallback

Един от директорите на Dow Jones подаде оставка, не подкрепя придобиването

Дитер фон Холцбринк смята, че офертата на Мърдок е много щедра във финансово отношение, но се опасява за редакционната независимост

12:42 | 20.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Един от членовете на Борда на директорите на Dow Jones & Co Inc е подал оставка, тъй като не подкрепя придобиването от страна на Рупърт Мърдок, съобщи Ройтерс.

Дитер фон Холцбринк е заявил, че офертата на Мърдок на стойност 60 долара за акция е „много щедра във финансово отношение“, но той се опасява, че журналистическите ценности на Dow Jones може „сериозно да пострадат“, ако продажбата се осъществи.

Съдбата на сделката сега е в ръцете на фамилията Банкрофт, която контролира Dow Jones чрез акции с право на глас.

Според някои анализатори изразената опозиция на Холцбринк може да повлияе на някои членове на фамилията на срещата им в понеделник относно сделката. „Ако има членове на фамилията, които се колебаят, това може да е фактор, който да ги тласне да гласуват отрицателно“, смята анализаторът на сектора Джон Мортън.

Холцбринк е първият от директорите на компанията, не член на фамилията, който публично се противопоставя на закупуването от страна на Мърдок.

"Според нашите адвокати трябва да се гласува за сделката, която е най-изгодна финансово на акционерите, освен ако не може да бъде доказано, че тя носи рискове за компанията, нахвърлящи финансовата изгода", се казва в изявление на Холцбринк.

"Не мога да докажа дали опасенията ми са верни, мога да се позова само на практиката на News Corp в миналото", казва още той.

Така той се присъединява към лагера от неназовани членове на фамилията Банкрофт, които се противопоставят на офертата, тъй като се опасяват, че Мърдок ще се намеси в новинарската дейност на Dow Jones, за да придвижи бизнес интересите си.

Миналата седмица членове на борда на Dow Jones се срещнаха с магната в сектора на супермаркетите Рон Бъркъл и интернет предприемача Брад Грийнспан с цел да обсъдят алтернативна оферта за закупуване на компанията.

Вчера стана ясно, че друг член на борда на директорите – Дейвид Ли, може да бъде обвинен от Комисията за ценните книжа и борсовите операции в търговия с вътрешна информация преди обявяването на офертата на News Corp.

Холцбринк е председател на надзорния съвет на частното немско издателство Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH, което притежава издателската къща Macmillan Ltd., както и книгоиздателите Farrar, Straus & Giroux, Picador и St. Martin's Press.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още