fallback

Петролът продължава да се търгува високо

Сутиацията в Ангола движи пазара в момента - смятат експертите

10:42 | 20.07.07 г.

Суровият петрол продължава да се търгува високо, близо до 11-месечния си връх от август 2006 г. насам. Цените намериха подкрепа в новините за спада на доставките от Ангола и повреди в щатските рафинерии.
От Total SA, третата по големина петролна компания в Европа, съобщиха, че производството от 240 000 барела на ден от едно от петролните полета на компанията в Ангола ще бъде намалено с 50 на сто поради технически неизправности. Американската петролна компания Husky Energy Inc. съобщи, че пожар в една от рафинериите й в Лима, Охайо, ще намали доставките на петрол със 75 на сто.
„Ситуацията в Ангола движи пазара в момента“, коментира пред Bloomberg Тетсу Емори от Astmax Futures Ltd в Токио. „Рафинериите в САЩ все още имат проблеми при рафинирането на петрола“, добавя експертът.
Фючърсите за доставка на суров петрол през август се търгуваха последно на 75,80 долара за барел, или с 20 цента по-ниско от вчера, когато цената на горивото стигна 76 долара за барел. Това бе най-високата стойност на петрола от 10 август миналата година насам. Вчера пазарът затвори с повишение от 1,2 на сто на 75,92 долара за барел.
Падежът на августовските фючърси е днес.
Договорите за доставка на лондонския сорт Брент през септември се търгуваха на 77,50 долара за барел. Фючърсите се повишиха вчера с 1,2 на сто до 77,67 долара за барел – 11-месечен връх.
Ситуацията в Ангола се следи отблизо от петролните търговци, тъй като Ангола е третата по големина страна производител на петрол в Африка. От Total съобщиха, че очакват нормалното производство на петрол да бъде възстановено до два дни. Новините от Ангола са част от поредицата негативни новини за африканските производители. Добивът на черно злато от Нигерия, която е най-големият петролен производител на континента, намаля със 17 на сто през последните 2 години заради атаки на въоръжени групи в страната.
Нюйоркските договори се търгуват близо до рекордните си стойности. На 14 юли 2006 г. петролните фючърси в Ню Йорк се търгуваха на 78,40 долара за барел поради спекулациите, че конфликтът между ливанската организация Хизбула и Израел може да се разпростре в целия регион.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още