fallback

Петролът с леко повишение след вчерашния спад

Договорите за доставка на Брент през септември се търгуват на 75,73 долара за барела, което е с 0,26 на сто по-скъпо от вчера

10:48 | 18.07.07 г.

Цената на петрола се понижи вчера и така черното злато отстъпи от 11-месечния си връх, който постигна в началото на тази седмица. Според експерти причината за понижението на цените на горивото са спекулациите, че увеличените производствени капацитети на щатските рафинерии са довели до повишаване на бензиновите запаси в страната.

Според проучване на Bloomberg докладът на енергийното министерство на САЩ, който излиза този следобед, ще покаже, че щатските бензинови запаси са се повишили с 850 000 барела през миналата седмица. Бензиновите фючърси се понижиха и днес, като това е спад в цените за трети пореден ден.

Фючърсите за доставка на суров петрол през август се търгуваха последно на 74,25 долара за барел. Цената на договорите се повиши с 24 цента от вчера, когато петролът се търгуваше на 74,02 долара за барел. В началото на седмицата договорите за доставка на петрол стигнаха 75,35 долара за барел, което бе най-високата им стойност от 10 август 2006 г. насам.

От началото на тази седмица цените на нюйоркските фючърси се повишиха с 4,7 на сто след данните за по-голям геополитически риск в Нигерия и проблемите с петролопроводите в Северно море.

„Не препоръчвам на никого да купува суров петрол в момента“, коментира пред Bloomberg Марк Уегънър от Excel Futures Inc в Калифорния. „В момента има много суров петрол на пазара и не би трябвало да се търгува на такива високи цени", смята още експертът.

Очакванията за доклада днес са, че запасите на суров петрол са се понижили с 500 000 барела, тъй като рафинериите преработваха повече петрол през миналата седмица.

До момента договорите за доставка на лондонския сорт Брент през септември се търгуват на 75,73 долара за барела, което е с 0,26 на сто (20 цента) по-високо от цената при вчерашното затваряне. Вчера, договорите за доставка на Брент се понижиха с 1 на сто, или 76 цента, до 75,53 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още