fallback

Жените в ЕС получават средно с 15% по-ниски заплати от мъжете

Голяма част от европейците смятат, че е необходимо повече жени да заемат мениджърски позиции и да бъдат избирани за членове на парламента

10:59 | 18.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Заплащането на жените в страните от ЕС е средно с 15% по-ниско от това на мъжете, показват наблюдения на Европейската комисия (ЕК) върху икономиката на Съюза, съобщават от представителството на комисията в България. Нов доклад, публикуван днес, представя начините, по които ЕС може да преодолее тази разлика, която през изминалото десетилетие почти не е претърпяла промяна. По-конкретно разликата в заплащането на жени и мъже представлява разлика между средното почасово заплащане преди облагането с данъци за икономиката като цяло. Тя отразява съществуващата дискриминация и неравенство на пазара на труда, които практически засягат главно жените, се казва в доклада.

Комисията определя четири направления за справяне с проблема: гарантиране на по-доброто прилагане на съществуващото законодателство (анализ на възможностите за привеждане в съответствие на законите и повишаването на общественото съзнание); заличаването на разликата в заплащането като неразделна част от политиките по заетостта на държавите членки (разгръщането на пълния потенциал на финансирането от страна на ЕС, и по-специално, от страна на Европейския социален фонд); популяризиране на равното заплащане сред работодателите, най-вече чрез социална отговорност; подкрепа на обмена на добри практики в рамките целия Европейски съюз и ангажиране на социалните партньори.

Намаляването на разликата в заплащането е една от ключовите сфери на загриженост, подчертана в „Пътна карта за равенство на жените и мъжете 2006-2010“, добавят от ЕК. Според проучване на Евробарометър голяма част от европейците смятат, че е необходимо повече жени да заемат мениджърски позиции (77%) и да бъдат избирани за членове на парламента (72%). 68% от европейците вярват, че семейните отговорности са препятствие пред жените при достигането до ръководни постове, а според 47% жените имат по-малки шансове за повишение, отколкото мъжете със същата квалификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още