fallback

GM купува 50% от италиански производител на дизелови двигатели

Очаква се придобиването да бъде осъществено през септември, като за момента не се съобщават подробности по неговите финансови параметри

10:31 | 17.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американският автомобилен производител General Motors (GM) обяви в понеделник, че ще придобие 50% от капитала на италианската компания за дизелови двигатели VM Motori – сделка, вписваща се в рамките на стратегията на компанията за разработване на по-икономични коли.

Очаква се придобиването да бъде осъществено през септември, като за момента не се съобщават подробности по неговите финансови параметри.

GM ще има пълен контрол над новата структура, са уточнили от производителя по време на пресконференция, предаде АФП. Докато над 50% от новите коли в Европа са с дизелов двигател, този дял е едва 3 на сто на огромния американски пазар. Повечето от щатските бензиностанции не продават дизелово гориво, като голяма част от американците смятат този тип гориво за твърде неекологично и замърсяващо околната среда. Новите „чисти дизелови двигатели“ обаче, както и поскъпването на бензина, се очаква да изиграят своята роля и да преобърнат мисленето на американските шофьори.

Според извършено наскоро проучване на изследователския институт J.D. Power 23% от американците смятат да си купят кола с дизелов двигател спрямо едва 12% през 2006 г.

Всъщност GM вече има сътрудничество с VM Motori, като заедно са разработили нов двигател V6 турбо дизел, с който ще бъде оборудван новия Cadillac CTS, очакван в Европа през 2009 г.

Придобиването няма да има влияние върху „близките връзки“ между GM и японската група Isuzu, с която американският производител също разработва дизелови двигатели, уточняват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още