fallback

Седмица на нови рекорди регистрира пазарът в САЩ

16:58 | 16.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Wall Street през тази седмица бе изключително оптимистично настроен и никакви негативни новини не можаха да попречат на сериозните намерения на пазарните участници да влязат на позиции. Основният акцент на седмицата бяха големите сделки по придобиванията и поглъщанията, като високите цени на енергийните ресурси и високата доходност по държавните облигации не можаха да ограничат силното възходящо движение.

Инвеститорите през седмицата се съсредоточиха изцяло върху корпоративните резултати и не отдадоха много голямо значение на противоречивите фундаментални икономически данни в САЩ. Молбите за помощи за безработица са намалели с цели 12 хил. от предходната седмица до 308 хил., а продажбите на дребно са се понижили с 0.9% за последния месец, което е най-големият спад от август 2005 г.

Пазарът донякъде в четвъртък бе подведен от добрите резултати, които изнесе най-голямата верига за търговия на дребно - Wal-Mart Stores Inc, което даде основание на пазарните участници да предположат, че отчетът за продажбите на дребно на Министерството на търговията също ще бъде положителен.

Според анализаторите и в следващите месеци е вероятно да има спад в потребителските разходи поради високите цени на бензина. Въпреки това в петък индексът за потребителското доверие на Мичигънския университет излезе с изненадващ ръст – 92.4 пункта срещу очаквания за 86 пункта.

На корпоративно ниво най-интересното през седмицата безспорно бе офертата за закупуване, която отправи минната компания Rio Tinto на канадския производител на алуминий Alcan на стойност 38.1 млрд. долара. Тази оферта надхвърли предложението на Alcoa Inc, което беше отхвърлено от борда на директорите на Alcan по-рано през май.

В понеделник също приключи и друга важна сделка - тази по придобиването на CBOT Holdings Inc. от конкурента Chicago Mercantile Exchange Holdings Inc.

 

В друга сделка Steelmaker Gerdau Ameristeel Corp. оповести, че ще закупи Chaparral Steel Co. за 4.22 млрд. долара.

Цената на суровия петрол през изминалата седмица все още продължаваше да се движи в нива около 73 долара за барел. Добрата новина тук дойде от това, че една от най-големите компании производители на петрол - Chevron Corp., оповести, че очаква финансовите резултати през второто тримесечие да са по-високи от очакваното поради по-високата цена на петрола и съответно по-високата норма на печалбата на предлаганите и продукти. Високата цена на петрола засега стимулира енергийния сектор, но според анализаторите нивата между 73 и 76 долара за барел са вредни за икономическия растеж.

Акцентите и за настоящата седмица на пазара остават - корпоративни резултати и сделки по поглъщанията.

Технически анализ

Dow Jones

През седмицата Dow помете основната си съпротива на нивото от 13 685, което го възпираше през предходните седмици да регистрира нови рекорди. Силата след пробива бе толкова голяма, че няма да е изключено скоро индексът да тества нивото от 14 000. В посока надолу краткосрочна съпротива може да окажат нивата от 13 685, 13 450 и13 250.

Подкрепа

13 685

13 450

13 250

Съпротива

14 000

14 150

14 560

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още