fallback

Пазарът на домейни ще достигне 4 млрд. долара до 2010 г.

Към момента дневно се купуват около 90 хил. домейна

13:54 | 16.07.07 г.

До 2010 г. обемът на световния пазар на домейни ще достигне 4 млрд. долара при около 2 млрд. към момента, пише щатското онлайн издание Sunjournal. Сумата включва покупките и продажбите на домейни и рекламните приходи от плащания за клик (pay-per-click) за собствениците им.
„Индустрията е полудяла и хората си нямат представа с каква скорост нараства“, коментира Джери Нолт, партньор в специализираното списание Domainer's Magazine.
Към момента дневно се купуват около 90 хил. домейна.
В края на първото тримесечие на тази година в света са регистрирани над 128 млн. домейна, което е ръст от 31% на годишна база, сочат данни на VeriSign - компания, която следи развитието на сектора.
„Прилича на бизнеса с недвижими имоти. Индустрията е едва на 10 години. Хората възприемат домейните като стоки. Те са като имоти в мрежата, всеки уникален сам по себе си. Това е вашият дял в интернет“, казва Монт Кан, основател и изпълнителен директор на Moniker.com - компания, специализирана в управление на домейни и в провеждане на търгове за домейни.
Голяма част от сайтовете са доходоносни заради парите за реклама, които привличат. Например сайтът home.com не е сайт за продажби или наеми на жилища, а съдържа множество линкове към сайтове на компании за недвижими имоти, които плащат за всеки клик върху техния линк.
Лари Фишър и партньорът му Ари Голдберг са сред експертите, които купуват домейни с цел продажба с печалба по-късно. С годините те са развили стратегия за успешно развитие в сектора.
Те търсят домейни, които „удрят право в целта“ – кратки и ясни, описващи продукти или услуги с висока стойност. Идеята е да се търсят домейни, които функционират като ключови думи, обяснява Фишър.
По-трудното обаче е реалното придобиване на желания домейн. Обикновено става въпрос за известен период на упорито преследване, през който Фишър се опитва да убеди собствениците да го продадат, ако не е обявен на търг.
И двата варианта обикновено са скъпи. Ако преди пет години двамата са успявали да купят добър домейн за 10 хил. долара, сега минимумът е 100 хил. долара.
На търг в Манхатън наскоро двамата придобиват четири домейна за над 1,2 млн. долара, като най-евтиният сред тях е blogging.com за 135 хил. долара. По време на същия търг са продадени домейни за общо 12,4 млн. долара, като един от тях – creditcheck.com - за 3 млн. долара.
Най-скъпият домейн засега си остава sex.com, който беше продаден за 12 млн. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още