fallback

Rio Tinto купува Alcan за 38 млрд. долара

Анализаторите са на различни мнения по въпроса дали ще има контраоферта на тази на Rio Tinto

17:14 | 12.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Минната компания Rio Tinto се е споразумяла да закупи канадската Alcan Inc. за 38,1 млрд. долара, като по този начин ще бъде създаден най-големият световен производител на алуминий, съобщи Ройтерс.

Rio – втората по големина минна компания с света, ще плати по 101 долара за акция в брой, което е с 13 на сто над цената на затваряне на книжата на Alcan на борсата в Ню Йорк вчера и 33 на сто над конкурентната оферта от 28,8 млрд. долара в брой и акции от страна на щатската група Alcoa Inc.

Сделката ще позволи на Rio да диверсифицира дейността си, която е съсредоточена главно в добива на желязо и мед, както и да укрепи позициите си на бързорастящия пазар на алуминий.

Цените на металите растат и големите компании в минната индустрия търсят сделки по сливане или придобиване, за да се преборят с конкуренцията от развиващите се пазари.

Анализаторите са на различни мнения по въпроса дали ще има контраоферта на тази на Rio Tinto.

Според започнати източници BHP Billiton – най-голямата минна компания в света, и бразилската Companhia Vale do Rio Doce (CVRD) също са направили оферти за Alcan и са били готови да предложат плащане изцяло в брой, но офертата на Rio е била най-добрата.

"Повишението спрямо офертата на Alcoa е голямо", коментира анализаторът Том Гидли-Китчин. "То поставя стратегията на Alcoa под въпрос и прави компанията уязвима на евентуална оферта на BHP Billiton“.

Акциите на Rio Tinto се понижиха днес с 1,4 на сто до 3 937 пенса за брой в Лондон, а тези на Alcan към момента се повишават с 9,29 на сто до 97,92 долара на NYSE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още