fallback

Кой е най-добрият американски щат за бизнес?

Списание Forbes класира щатите по критерии като разходи за труд, регулации и работна ръка

13:06 | 12.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Boeing, Starbucks, Amazon.com и Microsoft са само някои от компаниите, базирани в щата Вашингтон. И въпреки че Вирджиния е отново начело във втората годишна класация на списание Forbes за най-добрите щати за бизнес, Вашингтон е смятан за „голямата клечка“.
Щатът се придвижва от 12-та позиция миналата година до пето място през тази и е единственият, който е в топ пет по три основни критерия – работна ръка, регулации и ръст.
Лидерът Вирджиния е в топ 10 по четири от шестте основни критерия, докато през 2006 щатът е бил в челните десетки по всичките точки. Сред топ характеристиките на Вирджиния са стимулиращите регулаторни условия, както и нивото на безработица, което е третото най-ниско в страната.
На втора позиция от четвърта миналата година се премества Юта благодарение на ниските разходи за бизнес (с 9% под средното за страната) и на силните икономически условия в момента. Средният петгодишен темп на растеж на работните места е достигнал 1,8% от 1,3% миналата година, а ръстът на доходите е 3,2% спрямо 2,2% през 2006 г.
На трето място се нарежда Северна Каролина, чиято столица Рали е класирана като най-добра столична област за бизнес и кариери. Разходите за труд в щата са вторите най-ниски в САЩ (с 18% под средното за страната), а доходите се очаква да растат с 3,8% годишно през следващите 5 години – вторият по бързина темп в страната.
Списанието прави класацията за най-добри столични области за бизнес и кариери от девет години, а в подредбата на щатите са използвани много от същите фактори, включително разходите за бизнес и за живеене, ръст на работните места, доходите и ниво на образованието. В класацията на щатите обаче има и някои новости – изгледи за работните места, доходите и икономическия ръст на щата, както и рисковите капитали, насочени към даден регион, и създадените през последните три години нови компании. Друго нововъведение е ролята на правителството по отношение на бизнес климата чрез законодателството, данъците и насърченията. Общо критериите са 32.
Една от много силните страни на Вашингтон е намалената бюрокрация. Специална служба помага на отделните хора или на бизнеса да преминат през различни нива на правителствени регулации, например ако трябва да бъде осъществен контакт с определен брой държавни агенции за издаване на разрешение за нов бизнес, това може да стане и само чрез един източник.
Това е една от причините в щата Вашингтон да са стартирали повече бизнес начинания на човек от населението през последните три години отколкото във всеки друг щат. Друга причина е културата на иновативност, характерна за всяка индустрия в щата. По рискови капитали щатът е пети в страната, като размерът им е общо 2,6 млрд. долара за последните три години.
Друга привлекателна страна на икономиката на Вашингтон са ниските разходи за енергия – с 28% под средното за страната миналата година, според изследване на Economy.com.
Вашингтон е също така предпочитан от компании, които искат да развиват дейност в Азия и Европа. Пристанището Сиатъл-Такома е четвъртото по големина в САЩ.
В челната десетка на най-добрите щати за бизнес са още Тексас (четвърта позиция), Айдахо (6), Флорида (7), Колорадо (8), Северна Дакота (9) и Минесота (10).
Калифорния е едва на 36-та позиция, като щатът е класиран последен по критерия разходи за бизнеса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още