fallback

Притеснения за петролните запаси в САЩ повишиха леко цената на нефта

Влияние върху цената оказаха и изказвания от страна на ОПЕК, че няма да вдигнат производството

10:42 | 12.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол се повиши в четвъртък по време на азиатската сесия заради продължаващите притеснения за количествата запаси в САЩ.

Рано тази сутрин петролните фючърси с доставка през август се търгуваха с повишение от девет цента спрямо нивата от сряда до 72,65 долара за барел.

Петролът тип Брент също добави девет цента към стойността си до 75,53 долара за барел.

Последните обявени данни от Щатите относно петролните запаси в страната показаха увеличение с 1,2 млн. барела до 205,6 млн. за седмицата до 6 юли, което е над очакванията за ръст с 825 хил. барела. Въпреки това обаче запасите остават с 3,8% по-ниски от нивата си преди година.

„Данните се оказаха по-добри от очакванията, но запасите са на сравнително ниски нива и продължават да пораждат опасения предвид пиковия откъм търсене период, в който се намираме“, коментира Джерард Бърг, икономист към National Australia Bank, цитиран от АФП.

Влияние върху цената на нефта оказаха и изказвания от страна на ОПЕК, че няма да вдигнат производството, за да успокоят напрежението на пазара, защото факторите, повишаващи пазара, не са обвързани с количествата на доставките. Според организацията ръстът се дължи на геополитически напрежения, неадекватно определени капацитети за рафиниране и спекулации.

Следващата среща на картела, който осигурява повече от една трета от световното петролно производство, ще се състои на 11 септември във Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още