fallback

Азиатските пазари се понижиха за първи път от три дни насам

Причината за спада бяха спекулациите, че пазарът на домове в САЩ ще бъде причина за намаляване на продажбите на много азиатски компании

10:56 | 11.07.07 г.

Азиатските пазари се понижиха за първи път за последните три борсови сесии. Причината за спада бяха спекулациите, че пазарът на домове в САЩ ще бъде причина за намаляване на продажбите на много азиатски компании.

Сред понижилите се компании бяха Toyota Motor Corp. и Hon Hai Precision Industry Co.

„В момента сме свидетели на търсене "убежище“, коментира пред Bloomberg Пол Джоузеф Гарсия от ING Asset Management в Манила. „Имайки предвид печалбите на акциите в последно време и нарастващите притеснения около щатския пазар на имотите, инвеститорите започнаха да прибират печалбите и да превключват на по-безрискови стратегии като инвестиции в облигации“, каза още експертът.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,7 на сто до 157,57 пункта след двудневен кумулативен ръст от 1,5 на сто. 9 от 10-те индустриални групи, съставляващи индекса, се понижиха.

Японският Nikkei 225 загуби 1,1 на сто и се понижи до 18 049 пункта. Това бе най-големият еднодневен спад на индекса от 27 юни насам. Вчера индексът също се понижи, след като скокът на йената засегна негативно японските износители.

Хонконгският Hang Seng отстъпи с 0,64 на сто (146,95 пункта) до 22 738 пункта. Австралийските и новозеландските пазари също отчетоха понижения.

Само пазарите в Китай и Шри Ланка отчетоха повишения днес. Китайският бенчмарк CSI 300 се повиши с 0,2 на сто (7,56 пункта) до 3 783 пункта.

Акциите на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, се понижиха най-силно от две седмици насам след спада на цените на металите на международните борси.

Облигациите в Япония, Австралия, Южна Корея и Индия се повишиха, тъй като инвеститорите продаваха акции и купуваха по-безрисковите облигации поради спекулациите, че проблемите в щатския пазар на имоти ще „прелеят“ в останалите сектори на икономиката и това ще повлече световните борси със себе си. 10-годишните държавни ценни книжа на Япония се повишиха най-много от септември миналата година насам.

Американската строителна компания D.R.Horton предрече спад в поръчките за строеж на домове, което ще доведе до загуба за компанията за третото тримесечие.

Акциите на Toyota се понижиха с 1,7 на сто и приключиха търговията на 7 660 йени за акция. Hon Hai загуби 1,8 на сто от пазарната си капитализация и последно акциите се търгуваха на 293,50 нови тайвански долара. И двете компании реализират голяма част от продажбите си в чужбина.

Йената се повиши с 1,4 на сто спрямо щатския долар вчера.

Акциите на BHP Billiton паднаха с 1,7 на сто до 37,8 австралийски долара, след като средната стойност на 6-те най-търгувани метала на Лондонската борса се понижи вчера с 1,3 на сто – най-големият спад на индекса от 26 юни насам. Медните фючърси се понижиха с 1 на сто, цинкът падна също с 1 на сто, а никелът загуби цели 5,1 на сто от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още