fallback

Полша предлага алтернатива на френския кандидат за шеф на МВФ

Очаква се Италия да се откаже от намеренията си да излъчи кандидат

11:45 | 10.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Настоящият шеф на МВФ Родриго Рато напуска поста през откомври. Снимка: БГНЕС

Полският министър на финансите Зита Гиловска обяви, че ще подкрепи официално в Брюксел кандидатурата на бившия премиер на страната Марек Белка за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи АФП.

Настоящият директор на фонда Родриго Рато ще напусне поста в края на октомври.

55-годишният Марек Белка, професор по икономика, ръководи социалдемократическото правителство на страната от май 2004 до октомври 2005 г., след което пое поста изпълнителен секретар на икономическата комисия на ООН за Европа. Той на два пъти е изпълнявал длъжността министър на финансите.

От своя страна, френският президент Никола Саркози предложи на европейските си партньори кандидатурата за ръководител на МВФ на бившия министър на икономиката и финансите на Франция Доминик Строс-Кан. Предложението е било обсъдено неофициално на среща на финансовите министри на еврозоната вчера.

Засега само Полша предлага алтернативен кандидат. Очаква се Италия да се откаже от намеренията си да излъчи кандидат – ръководителят на централната банка на страната Марио Драги заяви вчера, че не е кандидат, също както и министърът на финансите Томазо Падоа-Шиопа.

Възможно е, освен полемиката относно неписаното правило европеец да е начело на фонда, някои страни да преценят още, че французи ръководят вече достатъчно международни институции – Паскал Лами е начело на Световната търговска организация, Жан-Клод Трише – на Европейската централна банка, а Жан Люмиер - на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още