fallback

Положителна седмица за щатските пазари

16:48 | 09.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица приключи положително за щатските пазари въпреки прекъсванията на търговията заради националния празник на САЩ, което за кратко задържа възходящото движение във вторник и четвъртък.

Акцентите, които движеха пазара през седмицата, се въртяха главно върху доходността на десетгодишните облигации, цената на енергийните ресурси, някои по-важни фундаментални новини и сделките по придобивания и поглъщания.

В понеделник доходността по щатските десетгодишни облигации се понижи до психологическото си ниво от 5%, което според анализаторите бе основната причина за ръста преди настъпващия празник, както и новините около Teck Cominco, която бе постигнала споразумение за покупката на Aur Resources за около 3,9 млрд. долара. Силно влияние върху пазара оказа и предложението на Kraft да закупи едно от подразделенията на Global Danone за 7,2 млрд. долара.

В четвъртък сесията започна обнадеждаващо поради добрите резултати, които излязоха от Института по управление на предлагането на непроизводствения сектор. Активността в сектора на услугите през юни нарасна до 60,7 от 59,7 пункта през май. Това накара пазарните участници да смятат, че икономиката започва да се възстановява от слабото първо тримесечие.

Пазарът продължи покачването си и в петък въпреки възникващите рискове от страна на доходността по облигациите и високите цени на петрола. Доходността по десетгодишните облигации скочи над 5% и дори в петък следобед - 5,18%. Това дава добра перспектива за алтернативни инвестиции в облигации и възможно охлаждане на пазара на акции. Сериозен натиск върху пазара може да окаже в следващите сесии и постоянно нарастващата цена на суровия петрол, който в четвъртък и петък се търгуваше на нива около 72 долара за барел, макар че запасите на суров петрол нараснаха с 3,1 млн. барела до 354 млн. Според анализаторите тези цени на ценната суровина не са много благоприятни за икономиката на САЩ и биха могли да редуцират значително бъдещите финансови резултати на компаниите.

Междувременно Hilton Hotels се съгласи да бъде придобита от Blackstone Group на цена 47,50 долара за акция или общо 20,1 млрд. долара.

В края на седмицата главният акцент бе поставен върху способността на щатската икономика да генерира нови работни места. Данните, които оповести Министерството на труда, дадоха допълнителен тласък на пазара. Новите работни места се оказаха с около 7 хил. повече от консенсусните очаквания за 125 хил., а безработицата успя да се задържи на нивото от 4,5% за трети пореден месец, като в същото време средното почасово заплащане се е увеличило с 0,3% на месечна база.

Акцентът за настоящата седмица ще се измести основно върху оповестяването на корпоративни резултати и някои фундаментални данни като потребителското доверие и потреблението на дребно.

Технически анализ

Dow Jones

През изминалата седмица Dow достигна до краткосрочната си съпротива на нивото от 13 585. По-нататъшното задържане над него ще засили положителния сантимент и следващото препятствие преди регистрацията на нови рекордни нива ще бъде нивото от 13 685. Във низходяща посока нивата на подкрепа ще се формират около 13 250,  13 020 и 12 812.

Подкрепа

13 250

13 020

12 812

Съпротива

13 585

13 685

13 805

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още