fallback

Близо 40% от помощите на ЕС за лозарите са за вина, които не намират пазар

За да се обърне тенденцията на спадащ износ на европейския лозарски сектор, са предвидени 120 млн. евро за реклама на вината от ЕС

16:19 | 04.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз (ЕС) харчи около 1,3 млрд. евро годишно за подпомагане на винопроизводството, но около 500 млн. евро, или близо 40%, от тази сума е за вина, които не си намират пазар. Това стана ясно от изказване на еврокомисаря по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел, излъчено пред журналисти директно от Брюксел.

Тя посочи, че не се предвижда намаляване на общата стойност на субсидиите, но се планира преструктурирането им. По думите й основната цел на предвижданата реформа на винарския сектор е да се повиши конкурентноспособността на европейските винопроизводители и те да възвърнат лидерските си позиции по света. Други цели са запазване на традициите във винарството в Европа и опазване на околната среда.

Основните мерки, които предвижда еврокомисарят, са да се забрани субсидирането за гроздова мъст, от което ще се освободят 200 млн. евро. Освен това се забранява добавката на захар към виното, която вдига градуса му. Предвижда се и премахване на четирите вида дестилация.

Друга важна мярка е изкореняване на част от неефективните лозови насаждения. За срок от 5 години се предвижда да бъдат изкоренени между 100 хил. и 200 хил. хка лозови насаждения, като за това ще се дават финансови стимули на стопаните. Еврокомисарят подчерта, че изкореняването ще стане напълно доброволно, като националните власти ще преценят каква площ насаждения ще бъдат изкоренени.

Лозарите ще продължат да получават средства за така наречените единни плащания в селското стопанство, допълни Боел.

За реклама на виното от ЕС ще бъдат отделени 120 млн. евро, а заедно с външното финансиране сумата ще се удвои.

Друга част на реформата предвижда опростяване на правилата на етикетиране на вината, като ще има само два класа вино – със и без географско обозначение.

Заместник-ръководителят на главна дирекция Селско стопанство на ЕК Киърън Дюли конкретизира пред журналисти в България, че през последните години износът на ЕС към трети страни драстично намалява за сметка на вноса, като износът на европейски вина е насочен главно към САЩ и Русия. Като цяло в Общността намалява консумацията на трапезни вина, а се увеличава на т. нар. „качествени“.

Според прогнозите на ЕС, ако не бъде направена реформа, до 2012 г. свръхпроизводството ще се увеличи още повече и ще се стигне до етап, в който ще се произвежда двойно повече вино, отколкото се консумира.

По план реформата ще стартира през август 2008 г., като ще протече на два етапа, първият от които трябва да приключи през 2014 г. В рамките му се очаква да бъдат премахнати някои от действащите в момента интервенционни мерки в сектора, сред които възстановяването на акциза при износ.

Страните членки ще имат и т.нар. „национални пакети“, които ще допускат подпомагане на винопроизводителите по преценка на държавата до определен размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още