fallback

Нетърпеливи техничари разкриха тайни на iPhone

Apple пазеше в тайна доставчиците на компоненти за мобилния телефон, но след разкритията акциите на компаниите се повишиха

10:56 | 03.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Докато повечето собственици на iPhone нямаха търпение да изпробват новата си скъпа придобивка, някои от тях побързаха да ги разглобят. Разглобените телефони разкриха една от най-старателно прикриваните тайни на Apple – имената на компаниите, доставчици на чипове и други електронни компоненти за дългоочакваното устройство, пише АР.

Откритията изпратиха акциите на почти всички производители на компонентите нагоре в понеделник – първият ден на търговия, след като iPhone – комбинация от мобилен телефон, музикален плейър и устройство с безжичен достъп до интернет, беше пуснат за продажба в САЩ в петък.

Производителите на частите ще отбележат значителни печалби, ако iPhone стане популярен. От Apple са си поставили за цел да продадат 10 млн. броя в света до 2008 г., с което ще спечелят приблизително дял от 1% от пазара на мобилни телефони.

Телефонът беше разпродаден в повечето магазини на Apple и телекомуникационната компания AT&T до понеделник следобед, но точни данни за продажбите не са били съобщени. И въпреки някои първоначални проблеми пред потребителите, инвеститорите „се нахвърлиха“ върху акциите на разкритите производители на части за устройството.

Сред тях са големите производители на чипове Intel Corp., Broadcom Corp., Texas Instruments Inc. и Infineon Technologies AG, както и по-малко известни компании като Skyworks Solutions Inc. и Linear Technology Corp.

Според някои експерти тайнствеността, обгръщаща доставчиците на компоненти за iPhone, е още един пример за способността на Apple да накара партньорите си да не разпространяват информация, дори и при силен интерес на медиите и растящи спекулации.

Повечето от производителите на компонентите не са отговорили на телефонни обаждания вчера или са отказали коментар.

Подробни описания на разглобените телефони пуснаха сайтове като ThinkSecret.com и iFixit.com, както и компании за проучвания като Portelligent и Semiconductor Insights.

Вследствие на това сред печелившите бяха акциите на южнокорейският производител на чипове Samsung Electronics Co., който прави основния микропроцесор, с който работят операционната система и различни приложения на iPhone. Акциите на компанията се повишиха с 1,10 на сто до 45 700 вона.

Акциите на Intel се повишиха с над 2% до 24,27 долара, тези на Broadcom Corp. - с 1,8 на сто 29,77 долара, на Texas Instruments - с 1,1 на сто до 38,06 долара. Книжата на немската компания Infineon Technologies скочиха с 3 на сто до 17,03 долара.

Сред по-малките производители на части за новия телефон ръст отбелязаха книжата на Skyworks Solutions Inc. (+3,5 на сто до 7,61 долара).

Акциите на Linear Technology Corp. се повишиха с 1,4% до 36,68 долара.

За сметка на това обаче книжата на Apple поевтиняха с по-малко от процент до 121,26 долара за брой. Според анализатори причината за това е прибиране на печалби след силния ръст през последната година, при който книжата на компанията поскъпнаха повече от два пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още