fallback

Universal Music отказа дългосрочен договор на iTunes

Universal ще продължи да продава музика на изпълнителите в каталога си чрез iTunes, но сключвайки споразумения месец за месец

17:10 | 02.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Звукозаписната компания Universal Music отказа да подпише дългосрочен договор с онлайн магазина на Apple iTunes, което ще позволи на групата да сключва споразумения с други сайтове, съобщават източници от сектора, цитирани от Ройтерс.

Universal ще продължи да продава музика на изпълнителите в каталога си (сред които са 50 Cent, Марая Кери и др.) чрез iTunes, сключвайки споразумения месец за месец, а не както бяха предложили от Apple – чрез договор със срок от две години.

По този начин лейбълът, който е собственост на Vivendi, вероятно ще отслаби позициите на Apple на музикалния онлайн пазар, защото голяма част от предлаганите песни и албуми ще са достъпни и от други интернет магазини. Към момента iTunes има дял от 70% от пазара на цифрова музика в САЩ.

Според източниците на Ройтерс през лятото на 2006 г. двете страни са удължили с 12 месеца първоначалния си двегодишен договор. Той обаче изтече в края на миналия месец.

Занапред отношенията на Universal с Apple ще са същите като тези с по-голямата част от останалите й търговски партньори. Според различни представители на тези партньори досега доминиращата позиция на iTunes е спирала развитието на пазара на цифрова музика, тъй като потребителите просто не са имали избор предвид ограничителните изисквания на Apple към звукозаписните компании относно договорите с други сайтове.

iTunes наскоро задмина Amazon.com в класацията на американските сайтове с най-голям оборот от продажби по интернет, като се настани на третото място. На първа и втора позиция са съответно Wal-Mart и Best Buy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още