fallback

Повечето пазари в Азия се повишиха, водени от енергийните компании

Терористичните атаки изглежда винаги подкрепят акциите на компаниите от енергийния сектор, коментират експерти

09:50 | 02.07.07 г.

Азиатските пазари се повишиха по време на първата борсова сесия за тази седмица, след като новините за по-ниските запаси на петрол в САЩ, както и осуетените бомбени атаки във Великобритания повишиха цената на петрола до 10-месечен връх.
Пазарите в Япония, Тайван, Южна Корея, Индия и Тайланд регистрираха нарастване, докато тези в Китай и Австралия се понижиха.
Книжата на австралийската петролна компания Woodside Petroleum Ltd. се повишиха до най-високата си стойност за изминалата седмица. Акциите на Mitsui & Co., която миналата година генерира повече от 15 на сто от приходите си от енергия, регистрираха най-голямото си еднодневно повишение за последните два месеца.
„Терористичните атаки изглежда винаги помагат на акциите на компаниите от енергийния сектор, тъй като пазарът ги свързва с рискове за доставките от Близкия изток“, каза пред Bloomberg Шейн Оливър от AMP Capital Investors в Сидни.
Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,6 на сто до 153,89 пункта.
Японският Nikkei 225 се повиши с 0,2 на сто до 18 165 пункта. Другият японски бенчмарк – широкият Topix, добави 0,3 на сто. Печалбите бяха ограничени обаче, след като стана ясно, че банките са увеличили лихвените проценти на някои ипотечни заеми, което понижи акциите на компаниите, занимаващи се със строителство и недвижимо имущество.
Хонконгските пазари са затворени днес, тъй като е почивен ден.
Основният китайски бенчмарк CSI 300 се понижи с 1,72 на сто (64,73 пункта) до 3 699,35 пункта. С днешното понижение индексът влиза най-дълготрайната поредица на спадове от декември месец 2006 г. насам.
Пазарите в САЩ се понижиха в петък след осуетените бомбени атаки в Лондон, както и спекулациите, че банките ще бъдат засегнати негативно от проблемите в ипотечния сектор. Индексът S&P 500 загуби 0,2 на сто в края на миналата седмица, което бе първото му месечно понижение от февруари месец насам.
Другият основен бенчмарк в САЩ – Dow Jones Industrial Average, се понижи с 0,1 на сто (13,66 пункта) до 13 408 пункта.
Петролните договори с доставка през месец август скочиха с 1,6 на сто в петък и стигнаха 70,68 долара за барел. Това повиши акциите на компаниите от енергийния сектор.
Книжата на Mitsui & Co. скочиха с 3,3 на сто и последно се разменяха за 2 535 йени за акция. Това бе най-високата стойност на книжата на японската посредническа компания от 9 май насам.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още