fallback

Големите градове в САЩ – все по-малки?

От 20-те най-големи града в средата на миналия век населението на 16 е намаляло, в някои – доста силно

14:28 | 28.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Столицата на Аризона Финикс задмина Филаделфия като пети по големина град в САЩ, подчертавайки съществуващата от десетилетия тенденция на намаляване на населението в големите индустриални центрове на САЩ, пише АР.

Населението на страната почти се е удвоило от 1950 г. до около 300 млн. души. От 20-те най-големи града в средата на миналия век обаче населението на 16 е намаляло, в някои – доста силно.

Детройт (Мичиган), Кливланд (Охайо), Питсбърг (Пенсилвания), Сейнт Луис (Мисури) и Бъфало (Ню Йорк) са изгубили повече от половината си население за изминалия половин век.

Жителите на Филаделфия са намалели с близо една трета до около 1,4 млн. души през 2006. Както много други големи градове в североизточните щати и тези от Средния Запад, Филаделфия преживява спада в промишлеността на страната. Представителите на местната власт обаче са оптимисти.

"Филаделфия няма да изчезне", твърди Гари Ястрзаб, зам.-изпълнителен директор на комисията по планиране на града. "Имаме големи университети, големи здравни учреждения и много активна фармацевтична индустрия", пояснява той.

През 1950 г. Финикс е бил едва на предпоследната позиция в топ 100 на най-големите градове в САЩ с население от близо 107 хил. души. Миналата година жителите му са били 1,5 млн. Само между 2005 и 2006 г. населението на града се е увеличило с 43 хил., повече от всеки друг град в страната, според статистическите данни от преброяването на населението. Той е следван от тексаските градове Сан Антонио, Форт Уърт и Хюстън и Северен Лас Вегас (Невада).

Ню Орлийнс, който все още се възстановява от преминаването на опустошителния ураган Катрина, е загубил най-много жители – около 228 хил. Според статистическите данни населението на града през 2006 е било 223 400, т.е. близо наполовина по-малко от броя на жителите преди бурята.

Американците от десетилетия мигрират на юг и на запад в търсене на по-добри възможности за работа и по-топъл климат. Наблюдава се и изместване на населението към предградията в търсене на по-големи парцели и къщи, по-малка престъпност и по-добри училища.

През 1950 г. близо една пета от населението е живяло в 20-те най-големи града, а през 2006 този дял е една десета.

Много по-стари градове се опитват да се „преоткрият“, разчитайки на университети, здравни центрове и културни забележителности, коментира Уилям Фрей, демограф към организацията Brookings Institution.

"Преди градът представляваше цялата местна икономика. Сега той е само центърът", смята Фрей. "Тези градове със сигурност могат да бъдат жизнеспособни и с по-малко население".

"Мисля, че те вече загубиха всичката промишленост, която можеха да загубят изобщо – не е останало много'' внася малко съмнителна нотка на оптимизъм относно бъдещето на големите градове Ричард Ведър, професор по икономика в Университета в Охайо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още