fallback

Чуждестранните инвестиционни проекти в Европа достигнаха 10-годишен връх

Броят чужди проекти в Европа, стартирали през 2006, се е повишил до 3 531 от 3 066 през 2005 г.

11:29 | 28.06.07 г.

Броят на чуждестранните инвестиционни проекти в европейските страни достигна десетгодишен връх през миналата година и вероятно ще отбележи още по-висока стойност тази година, сочи проучване на Ernst&Young, цитирано от Fxstreet.com.
Броят стартирани чужди проекти в Европа през 2006 г. се е повишил до 3 531 от 3 066 през 2005 г., като най-много са се облагодетелствали страните от Западна Европа и в частност Великобритания.
Тази година броят им ще бъде най-малко същият, смята Найджъл Уилкок от Ernst&Young.
Сериозен ръст на чуждестранните проекти е отчетен в Германия, Испания, Швейцария и Италия.
Най-голям брой от проектите в Европа са дошли от САЩ, които формират 28% от общите инвестиции. Великобритания е спечелила най-много от тях, като е привлякла около 30% от щатските инвестиции.
Това се дължи предимно на големи американски софтуерни компании като Electronic Data Systems Corp. (EDS), 3M Co. (MMM) и McKesson Corp. (MCK), които инвестират повече на Острова, казва Уилкок.
Индия е вторият основен инвестиционен източник за Великобритания, като 58% от индийските проекти в Европа са в страната.
Полша, Чехия, Унгария и Русия изостават в привличането на инвестиции, защото компаниите предпочитат да разположат производствените си мощности на други места, където разходите са по-ниски, се казва в доклада.
Уилкок не се ангажира с оценка дали това е началото на дългосрочно забавяне в инвестиционната активност в производството в Централна и Източна Европа, но отбелязва, че компаниите все по-често избират Китай и Индия, когато търсят по-ниски разходи.
Забелязва се обаче нарастване на броя на немските инвестиционни проекти в Източна Европа заради компании като HeidelbergCement, Deutsche Lufthansa и Siemens, които са разкрили миналата година нови офиси и заводи в Чехия. Причината за това е географската близост на източноевропейските страни до Германия, коментира Уилкок.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още