fallback

Европейските книжа се понижават за пети пореден ден

След като цените на медта и цинкът се понижиха на лондонската борса за метали, акциите на компаниите от суровинния сектор също отстъпиха

14:43 | 27.06.07 г.

Европейските пазари регистрират понижения от началото на търговската сесия тази сутрин до момента. Сред причините за това бяха сигналите, че Европейската централна банка ще продължи да увеличава лихвените проценти.
Сред най-зле представилите се компании по време на търговията днес бяха тези от финансовия сектор, за които високите лихвени проценти означават значително по-ниски приходи.
Всички 17 основни западноевропейски пазари регистрираха понижения днес.
Индексът DJ Stoxx 600, включващ 600-те най-големи компании в Западна Европа, се понижи с 0,5 на сто до 387,73 пункта. Индексът Stoxx 50 падна с 0,4 на сто. Индексът Euro Stoxx, бенчмарк само за 13-те страни от еврозоната, се понижи също с 0,4 на сто от тази сутрин досега.
Индексът на най-голямата европейска икономика – немският DAX, загуби 0,57 на сто до момента и към 14:00 часа беше 7 815 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,26 на сто (15,62 пункта) и до момента е 5 937,74 пункта. Бенчмаркът за лондонското Сити FTSE 100 падна с 0,34 на сто и последно се котираше на ниво от 3 886 пункта.
Ако спадът на европейските книжа продължи през целия ден, това ще бъде пето поредно понижение на индексите на Стария континент.
Акциите на финансовите компании отстъпиха значително спрямо тези от другите сектори. Книжата на Deutsche Bank загубиха 1,6 на сто от стойността си до момента и последно се разменяха за 106,16 евро. Тези на UBS AG, най-голямата банка в Европа по размер на активите, се понижиха с 1,4 на сто до 72,9 франка за акция. Акциите на Allianz SE, най-големият застраховател в Европа, също загубиха 1,6 на сто и последно се търгуваха на 171,45 евро за акция.
Освен спекулациите, че по-високите лихвени проценти в Европа ще понижат потреблението на кредити, което ще ограничи печалбите на банките, цените на досега емитираните облигации се понижават. Тъй като банките притежават голям брой облигации, по-високите лихвени проценти означават, че стойността на техните активи ще намалее.
След като цените на медта и цинкът се понижиха на лондонската борса за метали, акциите на компаниите от суровинния сектор също отстъпиха.
BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, загуби 2,7 на сто от пазарната си капитализация и последно книжата на компанията се търгуваха за 1 347 пенса на лондонската борса. Книжата на Rio Tinto, третата по големина минна компания в света, отстъпиха с 2,6 на сто до 3 669 пенса за акция.
Цената на медта в Лондон падна за втори пореден ден и стигна тримесечното си дъно, след като данните от пазара на имоти в САШ показаха, че жилищният сектор на страната не „оздравява“, каквито бяха предвижданията. Строителният сектор в САЩ е най-големият потребител на мед. Цинкът и алуминият също отстъпиха днес.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още