fallback

Одобриха Робърт Зелик за шеф на Световната банка

Пред него стои задачата да възстанови доверието в банката, което намаля по време на ръководството на неговия предшественик Пол Улфовиц

11:13 | 26.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка одобри Робърт Зелик за президент на международната финансова институция, съобщи АФП.  

Зелик ще поеме поста в неделя. Пред него стои задачата да възстанови доверието в банката, което намаля по време на ръководството на неговия предшественик Пол Улфовиц.

Улфовиц беше принуден да подаде оставка след двегодишно управление, след като банката прецени, че той е нарушил правилата й за конфликт на интереси във връзка с неговата приятелка и бивша колежка Шаха Риза. Той напуска институцията в събота.

Зелик, бивш зам.-държавен секретар на САЩ и търговски представител на страната в администрацията на президента Джордж Буш, беше номиниран от Буш на 30 май.

Зелик единодушно беше одобрен за петгодишен мандат като 11-ти президент на банката.

Новият ръководител на институцията призна, че предизвикателствата пред него са стряскащи – скандалът, довел на оставката на Улфовиц, раздели служителите и хвърли сянка върху доверието в институцията.

Кризата в доверието поднови и спора относно задачата на банката да се бори с бедността чрез помощи за развитие, дефинирана малко след Втората световна война и която някои смятат за остаряла.

Според критици на институцията новият президент трябва да започне бързи реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още