fallback

Азиатските пазари със спад за трета поредна сесия

Слабостта на японските акции бе породена и от коментарите на финансовия министър, че слабата йена става проблем за японската икономика

10:11 | 26.06.07 г.

Индексите в Азия регистрираха понижения за трета поредна сесия след не много добрите данни за щатския жилищен сектор.

Част от японските компании, които реализират голям дял от продажбите си в САЩ, понижиха пазарната си стойност след спекулациите, че кризата в жилищния сектор в САЩ ще ограничи потреблението в най-големия пазар за японски стоки в света. Toyota Motor Corp. реализира почти 2/3 от продажбите си в САЩ.

„Получихме новини тази седмица, които предполагат, че жилищният сектор в Америка ще повлече надолу отново всички пазари“, коментира за Bloomberg Джейсън Тех от Mutual Ltd. в Сидни. „Ние избягваме всички инвестиции, които са директно свързани с тази индустрия“, каза още експертът.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,2 на сто и затвори при нива от 152,48 пункта.

Японският бенчмарк Nikkei 225, включващ 225-те най-големи компании на токийската борса, падна с 0,1 на сто до 18 065 пункта. Хонконгският Hang Seng загуби 0,08 на сто, или 17,45 пункта, и последно беше на 21 804 пункта.

Слабостта на японските акции бе породена и от коментарите на японският министър на финансите Коджи Оми, че слабата йена започва да става проблем за японската икономика и че инвеститорите трябва да ограничат едностранните залози срещу японската валута.

Йената се повиши днес до 165,77 йени за евро и 123,18 йени за долар.

Акциите на Honda, вторият производител на автомобили в Япония по продажби, понижиха стойността си с 0,5 на сто до 4 400 йени. Акциите на тайванската компания Hon Hai Industries поевтиняха с 1,9 на сто и последно се търгуваха за 282,50 нови тайвански долара за брой.

Щатските акции също регистрираха понижения вчера, след като данните на Националната асоциация на посредниците на недвижими имоти показаха, че продажбите на съществуващи домове са се понижили с 0,3 на сто през май на месечна база. В резултат на това книжата на компаниите от ипотечния сектор, като тези на Bear&Sterns, регистрираха понижения.

Китайските пазари също се понижиха. Основният бенчмарк в страната - CSI 300, загуби 1,3 на сто, което беше третото поредно понижение на индекса. От 19 юни насам индексът е загубил 10 на сто от стойността си.

Всички пазари в Азия се понижиха с изключение на тези в Тайланд, Филипините, Пакистан и Шри Ланка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още