fallback

Най-голямата европейска банка за стволови клетки прави IPO

Съхранението на стволови клетки от пъпна връв струва 3000 лева за 20 години

08:43 | 25.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата европейска банка за стволови клетки от пъпна връв Крио Сейф става публично дружество, обяви официално един от собствениците на компанията Марк Ватерсхоот. Под ръководството на консултантите от Делойт и Туш в момента се подготвя проспект за ІРО, което ще бъде осъществено в Лондон. Така Крио Сейф ще стане първата и единствена в Европа банка за стволови клетки, която е публично дружество. Предлагането на акции започва през ноември и ще бъде предшествано от пласиране на определен обем акции сред акционери и настоящи сътрудници и партньори на банката.

Според запознати предстоящото събитие само по себе си е уникален акт, тъй като за пръв път ще се предлагат публично акции на високотехнологична компания от този тип. Този ход дава редица предимства на банката пред останалите конкуренти на световния пазар. На първо място ще има пълна яснота относно собствеността на банката, както и прозрачност по отношение на финансите и технологиите, които се използват при съхранението на стволови клетки от пъпна връв. Дружеството ще събере свеж и евтин капитал за придобивания на по-малки структури, като така реализира постепенно концепцията си за лидерство на световния пазар.

Банката Крио Сейф е реципиент на средства по 5-та и 6-та рамкова спогодба от Европейския съюз за редица научни проекти, касаещи размножаването на съхранени вече стволови клетки. Банката е и пионер в подготовката на проект за съхраняване на цели участъци от пъпна връв с цел осигуряване на мезенхимални стволови клетки. Отскоро Крио Сейф партнира с публична банка в Италия, като моделът ще бъди приложен вероятно в повечето държави, където банката има филиали.

Съхранявайки повече от 60 000 проби на европейски семейства, Крио Сейф на практика е пазител на генетичния фонд на европейския елит, посочват оттам.

Банката оперира и в България от повече от една година и предлага най-евтината и качествена услуга за момента. Съхранението на стволови клетки от пъпна връв струва 3000 лева за 20 години, като на практика тази цена е унифицирана за всички европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още