fallback

Щатските пазари се повишават, добри новини за ипотечния сектор на страната

Проучване на Федералния резерв във Филаделфия показа добро състояние на производството в САЩ

10:30 | 22.06.07 г.

Основните американски борсови индекси регистрираха повишения по време на търговската сесия вчера. Причина за ръста на щатските пазари бяха добрите новини за местната икономика, които намалиха притесненията, че кризата в ипотечния сектор на страната ще засегне и други сектори.
Преди две седмици Merrill Lynch & Co обнадежди инвеститорите, че финансовите компании, отпуснали „лоши“ ипотечни заеми, няма да бъдат толкова сериозно засегнати, колкото се очакваше.
Индексът Dow Jones Industrial Average (DJIA), включващ 30-те най-големи американски компании, се повиши с 0,42 на сто, или 56,42 пункта, и затвори при ниво от 13 545,84 пункта.
Широкият S&P 500 скочи с 0,62 на сто, или с 9,35 пункта до 1 522,19. Богатият на „сини чипове“ Nasdaq се увеличи с 0,65 на сто, или със 17 пункта и затвори при нива от 2 616,96 пункта.
Акциите на 22 от компаниите, съставляващи DJIA, регистрираха повишения, а само на 8 се понижиха. Сред най-поскъпналите компании от Dow Jones бяха Boeing, Intel, Coca-Cola и American Express.
Advanced Micro Devices Inc., вторият по големина производител на компютърни процесори в света, и производителят на графични чипове Nvidia Corp регистрираха най-голямо повишение от компаниите, съставляващи Standard & Poor's 500.
Акциите се повишиха, след като проучването на Федералния резерв във Филаделфия показа, че състоянието на производствения сектор в страната не е било толкова добро от последните 2 години.
„Имаше несигурност в пазара като цяло, но изглежда това премина“, коментира пред Bloomberg Джеймс Гоул от Boston Advisors LLC в Бостън. „Подобренията в технологичния сектор ще помогнат да се компенсират слабостите в другите сектори, особено във финансовия“, смята още специалистът.
Производителите на компютърни чипове бяха сред водещите компании на американските пазари, след като станаха причина за повишение и на азиатските пазари вчера.
Акциите на AMD се повишиха с 1,08 долара и последно се търгуваха за 14,72 долара за акция. Книжата на Nvidia Corp. поскъпнаха с 3,12 долара и затвориха при 42,98 долара за брой.
Причина за скока на акциите на производителите на чипове бе драматичното увеличение на цената на 512-мегабитовите DRAM чипове със 17 на сто до 2,21 долара на борсата DreamExchange.com, което се използват като бенчмарк за световните цени на чипове.
Компаниите от финансовия сектор също регистрираха ръст и възстановиха част от загубите си от последните няколко дни.
Енергийните компании също увеличиха пазарната си капитализация. Акциите на компаниите от сектора се увеличиха с 2 на сто и бяха най-повишилата се група от 10-те индустриални групи, съставляващи индекса S&P 500. Книжата на Exxon, най-голямата петролна компания в света, нараснаха с 1,48 долара и последно се разменяха за 84,20 долара за ценна книга. Акциите на втората по големина компания за производство и преработка на нефт в света – Chevron Corp., прибавиха 1,88 долара към стойността и достигнаха 82,85 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още