fallback

Голямото преселение на шефове към Индия

Причината за това е отчасти увеличението на заплатите на шефовете наред с ръста на икономиката

11:38 | 20.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият ръст на Индия, който приближава двуцифрено число, води все повече преселници към индийските брегове, въпреки че доскоро страната не можеше и да си представи, че може да е в списъка с предпочитани дестинации за имигранти, пише ВВС.

Според някои оценки броят на ръководните служители, преселили се в Индия и наети от местни компании, се е увеличил с между 5 и 15% през последните години.

Причината за това е отчасти увеличението на заплатите на шефовете наред с ръста на икономиката.

В страната има нужда от таланти, които да запълнят висшите ръководни постове в набиращите скорост сектори като телекомуникационния, застрахователния и търговията на дребно, посочва Джеф Фулър, който работи за Mercer Consulting в Мумбай и е експерт по тенденциите в наемането на работна ръка в Азия.

"Като цяло заплатите в Индия и Виетнам например все още не са на нивата, на които са във Великобритания и САЩ. Това обаче не се отнася за заплатите на ръководните кадри. Заплащането за международни мениджъри, такива, които са се преселили в Индия, е много конкурентно в страната и на практика е същото като в световен мащаб", пояснява Фулър.

От друга страна, за много от милионите потомци на индийски емигранти по света тази тенденция в заплащането представлява привлекателна възможност да преоткрият корените си.

Освен това страната спешно се нуждае от специалисти, които да обучават персонал в нови за Индия сектори като например връзките с обществеността. Така ползата е двустранна - местните служители получават опит, а преселниците - преживяването Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още