fallback

Медта се понижи след данните за доверието на строителите в САЩ

Строителите са най-големите потребители на метала в САЩ, като един средностатистически дом съдържа около 180 кг мед

11:13 | 19.06.07 г.

Фючърсите на медта поевтиняха в Азия тази сутрин, след като вчера стана ясно, че индексът, измерващ доверието на строителните предприемачи в САЩ, се е понижил до най-ниската си стойност от февруари насам. САЩ са вторият по големина потребител на метала след Китай.

Индексът за доверието на строителите, измерван от Националната асоциация на строителите на домове (National Association of Home Builders) и Wells Fargo отчете спад до 28 пункта за юни. През май индексът отчете 30 пункта, а консенсусната прогноза бе индексът да не се понижи под 29 за този месец. Стойности под 50 рефлектират негативни настроения на строителите за бъдещето развитие на строителния сектор в САЩ, а стойности над 50 – позитивни.

Строителите са най-големите потребители на метала в САЩ, като един средностатистически дом съдържа около 180 кг мед.

„Пазарните настроения се влошиха заради проблемите с щатския жилищен пазар“, коментира пред Bloomberg Уанг Ксиаоли, анализатор в Shenzhen Goldbull Futures Co. „Смятам, че ситуацията с пазара в Китай също изглежда мрачна“, каза още специалистът.

Днес медните фючърси с доставка през септември стигнаха 1 420 юана, или с 2,2 на сто по-ниско от стойността им вчера, до 63 980 юана за тон (8 393 долара) на борсата в Шанхай. Договорът затвори при малко по-високи нива от 64 480 юана за тон.

Цената на медта на спот-пазара също се понижи. Цените на договорите с незабавна доставка паднаха с 0,8 на сто до 63 180 юана за тон.

Лондонската борса последва тази в Азия и до момента фючърсите за доставка на мед през септември се търгуват с 0,7 на сто по-ниско на цена от 7 491 долара за тон, след като вчера се повишиха с 0,5 на сто.

За миналата седмица цените на медта на лондонската борса се повишиха с 5 на сто след спекулации, че стачка на работниците в Чили ще стане причина за ограничаване на доставките на метала.

Дневните запаси на мед, измервани от лондонската борса, се понижиха с 1,1 на сто вчера до 116 600 тона, което бе най-ниската им стойност от 23 октомври насам.

Цинкът също регистрира понижения. Договорите за доставка на цинк през август се понижиха с 1,8 на сто в Шанхай днес и затвориха при нива от 28 750 юана за тон. Алуминият с доставка през септември падна с 0,3 на сто и последно се търгуваше за 19 330 юана за тон.

Тази сутрин в Лондон договорите за доставка на цинк през септември се понижиха с 0,4 на сто до 3 670 долара за тон, а алуминият се повиши с 0,3 на сто до 2 713 долара за тон.

Измежду другите метали, търгувани в Лондон, никелът с доставка след три месеца падна с 1 на сто до 40 000 долара за тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още