fallback

Американските индекси доближиха отново рекордните си нива

16:27 | 18.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американският фондов пазар регистрира сериозно възстановяване през изминалата седмица след силния спад от предходната. Във фокуса на инвеститорите бяха най-вече новините за инфлацията и доходността по американските 10-годишни облигации.

В понеделник щатският пазар продължи частичното си възстановяване, но все още не бе ясна позицията на Фед относно лихвените нива и затова във вторник пазарът направи силни разпродажби, като отрази и сериозното покачване на доходността по облигациите.

В сряда Wall Street най-накрая получи нужния знак и изстреля акциите здраво нагоре. Катализаторът бяха по-силните икономически данни за щатската икономика. Министерството на търговията оповести покачване на продажбите на дребно с 1,4 % през май, като очакванията бяха за покачване с 0,7%. Това се оказа най- голямото нарастване на индикатора от година и половина насам.

Този отчет донякъде облекчи страховете на инвеститорите, свързани с това дали потребителските разходи са достатъчно високи да движат икономиката въпреки нарастващите цени на бензина, както и опасението, че икономиката бе на прага на рецесия заради комбинацията от намаляващ растеж и покачващи си цени. Добър знак се оказа и спадащата доходност по облигациите, която костваше отстъпването на пазара на акции през миналата седмица. Доходността на 10-годишните облигации започна да пада и от 5,29% във вторник слезе на 5,15% в петък.

Силните данни за икономиката в сряда помогнаха за раздвижването на пазара, но истинската картина за обстановката на пазара се появи в четвъртък и петък, когато излязоха данните за двата важни инфлационни индикатора - индексът на производствените цени и индексът на потребителските цени.

В четвъртък пазарът сериозно се развълнува от оповестените данни на Министерството на труда на САЩ за индекса на производствените цени, който нарасна с 0,9% на месечна база през май и бе по-висок от очакванията за 0,5%. Ръстът на индекса бе най-вече заради нарастващата цена на бензина и услугите. Инвеститорите все пак останаха доволни от това, че основният индекс на производствените цени, който не отразява разходите за енергия и храна, отговори на пазарните очаквания и излезе 0,2% през май на месечна база.

Индексът на основната инфлация е това, което Федералният резерв следи, и би повлиял на тяхното решение за посоката на изменение в лихвените нива, затова пазарът се възползва и пое нагоре.

Ралито се засили още повече и в петък, когато излязоха данните за индекса на потребителските цени, който потвърди, че инфлацията засега е овладяна, като основната инфлация, в която не се отчитат цените на хранителните продукти и енергийните продукти, дори излезе по-ниско от очакваното - 0,1% спрямо прогнози за 0,2%. Въпреки това индексът на месечна и годишна база нарасна малко повече от очакванията, което се дължеше в сериозния ръст на петрола през изминалия месец, който и тази седмица достигна доста високи стойности, като се котираше в петък на NYMEX над границата от 68 долара за барел.

Други важни икономически данни, които излязоха през седмицата, бяха свързани с подадените молби за помощи за безработица, които излязоха 311 хил. - с 1000 по-ниско от очакваното, но все пак с 2000 повече от предходната седмица. По-добрите резултати от очакваното все пак показват, че пазарът на труда е гъвкав и устоява на ниския растеж.

В петък излезе и Мичиганският индекс на потребителското доверие, който излезе по-ниско от очакваното - 83,7 при прогнози за 88. Това обаче не повлия на пазарните участници, които бяха сериозно развълнувани и настроени за покупки след открилата се възможност от страна на Федералния резерв да намали лихвените нива заради ниското ниво на инфлацията.

Технически анализ

Dow Jones

Dow започна седмицата на отрицателна територия, но след това набра скорост и се покачи почти до рекордното си ниво от 13 687. По пътя си нагоре индексаът проби две от ключовите си краткосрочни съпротиви - нивата от 13 430 и 13 570. При пробив тази седмица на рекордното си ниво от 13 687 следващи съпротиви очакваме около нивата 13 947 и 14 000. В обратна посока подкрепата се намира на нивата от 13 430, 13 270 и 13 030.

 

 

Подкрепа

13 430

13 270

13 030

Съпротива

13 687

13 947

14 000

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още