fallback

Щатска компания ще строи първата от 30 години нова рафинерия в САЩ

Петролът, който ще се рафинира в завода, ще идва от канадските петролни пясъци в Албърта, а продукцията ще бъде за щатския пазар

16:45 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Частната компания Hyperion Resources Inc. планира да построи рафинерия за 8 млрд. долара в американския Среден Запад, съобщи Ройтерс. Това ще бъде първата рафинерия, която ще се строи в САЩ, от 1976 г. насам.  

Базираната в Далас Hyperion планира съоръжението, с капацитет от 400 хил. барела дневно, да бъде част от най-щадящия околната среда енергиен център в страната, който ще включва електроцентрала, захранвана с нефтен кокс (вторичен продукт от рафинирането).

Петролът, който ще се рафинира в завода, ще идва от канадските петролни пясъци в Албърта, а продукцията ще бъде за щатския пазар.

Hyperion се надпреварва за построяването на първата от 30 години щатска рафинерия с компанията Arizona Clean Fuels Yuma, която от години се опитва да получи финансиране за проекта си за рафинерия на стойност близо 3 млрд. долара. Досега от тях са осигурени около 35 млн. долара.

Решението на Hyperion е изненадващо, тъй като ръководителите на щатските рафинерии все по-неохотно инвестират в увеличение на капацитета на съществуващите рафинерии заради растящата конкуренция от Близкия Изток и Азия и опасенията за забавяне в ръста на търсенето.

Рафинериите са притеснени също така от предложенията на Конгреса за затягане на регулациите за индустрията, както и от инициативите на Белия дом за намаляване на зависимостта на САЩ от вносния суров петрол от несигурни региони като Близкия Изток, Западна Африка и Латинска Америка.

От Hyperion обаче смятат, че решението им е икономически обосновано.

„Цените на природния газ са на най-високото си ниво в историята на САЩ, а секторът на рафинирането в страната не се е променил съществено от 1976 г. Факт е, че капацитетът на рафинериите в страната не върви в крак с търсенето“, поясняват от компанията.

Hyperion планира да избере място за завода в рамките на една година, а строежът се очаква да продължи 4 години. Представители на Hyperion са били в Елк Пойнт, Южна Дакота, в сряда, за да обявят, че обмислят построяването на енергийния център в малкото градче на река Мисури.

Компанията TransCanada Corp., от своя страна, планира петролопроводът й Keystone от Албърта до Илинойс да преминава през югоизточната част на Южна Дакота близо до Елк Пойнт. Петролопроводът трябва да започне дейност през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още