fallback

Роснефт предлага 190 млн. долара за енергийни активи на Юкос в южна Русия

Роснефт стана най-големият производител и собственик на рафинерии в страната, след като закупи активи на Юкос на няколко търга тази година

12:36 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Руският държавен производител на петрол OAO Роснефт предложи да закупи активите на OAO Юкос в южната част на страната за 4,9 млрд. рубли (190 млн. долара), след като регулаторните органи блокираха придобиването им от купувача, спечелил ги на търг през май, съобщи Bloomberg.

Предложението на Роснефт се отнася за дела на Юкос в регионални енергийни мощности и в подразделение за проучване на петрол и газ и е направено на 9 юни. В момента се очаква отговор, е заявил в интервю за агенцията говорителят на Роснефт Николай Манвелов. По думите му ликвидаторът на Юкос трябва да отговори в срок от 10 дни.

Роснефт стана най-големият производител и собственик на рафинерии в страната, след като закупи активи на Юкос на няколко търга тази година. Те бяха организирани от правителството, тъй като според властите Юкос дължи над 30 млрд. долара данъци.

Тъй като офертата на Роснефт на търга на 2 май е била втора по големина, на компанията се дава отново възможност за закупи активите, след като антимонополните органи не позволиха на спечелилия наддаването ЗАО Промрегион Холдинг да придобие още енергийни мощности в региона.

Последните активи на Юкос бяха купени на 11 май от слабо известната руска компания ООО Паран. Сред тях беше и сградата на централата на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още