fallback

Бензиновите запаси в САЩ се увеличиха с по-малко от очакванията

Вносът на суров петрол през изминалата седмица в САЩ беше средно 1,6 млн. барела на ден

10:19 | 14.06.07 г.

Суровият петрол повиши леко цената си, след като стана ясно, че запасите на бензин в САЩ са нараснали с по-малко от очакванията. Това увеличи спекулациите, че доставките на горивото няма да са достатъчни, за да задоволят потреблението на бензин в пиковия сезон летен сезон.

Запасите на бензин в страната се повишиха с 3 000 до 201,5 млн. барела за седмицата преди 8 юни, което е с 5,2 на сто по-ниско от средната стойност на бензиновите запаси за последните пет години, съобщиха от енергийното министерство на страната.

Според консенсусната прогноза запасите трябваше да се увеличат с 1,5 млн. барела.

„Търговците са фокусирали вниманието си върху състоянието на бензиновите запаси в САЩ“, коментира пред Bloomberg Виктор Шум от Purvin & Gertz Inc. „В момента бензинът движи цените на петрола“, заяви още анализаторът.

Договорите за доставка на суров петрол през юли се търгуваха последно за 66,15 долара за барел. Вчера, след данните на енергийното министерство за състоянието на запасите, фючърсът се повиши с 91 цента, или с 1,4 на сто, до 66,26 долара, което бе най-високата му стойност от 7 юни насам.

Вносът на суров петрол през изминалата седмица в САЩ беше средно 1,6 млн. барела на ден. Това е с 23 на сто по-ниско спрямо миналата седмица и същевременно е най-ниският обем на вноса от 27 април насам.

За седмицата до 8 юли рафинериите са работили на 89,2 на сто от пълния си капацитет, което е най-слабо ефективното производство от 4 май насам и същевременно е най-ниското използване на производствения капацитет за този период на годината за последните 15 години.

„Имам притеснения за намаляването на производствените капацитети“, коментира пред Bloomberg министърът на енергетиката Самюел Бодман. „Очаквахме, че по това време на годината производствените капацитети ще наближават 95 на сто“, заяви още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още