fallback

Bear Sterns: Руските акции са подценени

Според нюйоркската брокерска фирма акциите извън петролния и газовия сектор в страната са с най-добри перспективи

14:55 | 13.06.07 г.

Руските акции са относително евтини, когато човек вземе предвид изгледите за силния икономически ръст на страната, смятат от Bear Sterns.

Мариана Козинцева и Тиери Уизман, анализатори на базираната в Ню Йорк брокерска фирма, подобриха оценките и препоръките си за руския пазар като цяло.

Към момента цената на руските акции е средно 9,9 пъти печалбата за акция, което е най-ниското съотношение P/E от всички европейски, близкоизточни и африкански пазари, по данни на Bear Sterns. Широкият руски индекс MICEX се понижи с 11 на сто към момента от рекордно високата му стойност на 16 април.

Според нюйоркската брокерска фирма, акциите извън петролния и газовия сектор са с най-добри перспективи.

Сред най-перспективните компании са Мобильные ТелеСистемы - най-големият мобилен оператор в Русия, Евраз - вторият по големина производител на стомана в страната, и ОАО ТМК - най-големият производител на нефто- и газопроводи в Русия.

От началото на годината руските фондови активи са се понижили с 39 на сто. Чуждестранните инвеститори на борсата в Москва са продавали средно на месец активи на стойност 6,5 млрд. долара за периода януари-май 2007 г. Пазарната капитализация на целия руски пазар е 1 трлн. долара, по данни на Bloomberg.

През първото тримесечие на 2007 г. брутният вътрешен продукт на Русия нарасна със 7,7 на сто. Данните на финансовото министерство сочат, че руската икономика ще нарасне със 7 на сто през 2007 г. спрямо 2006 г. През 2008 г. ръстът на БВП ще бъде 6,2 на сто, смятат още от министерството.

„Като резултат от икономическото развитие, печалбите на руските фирми ще продължават да растат, независимо от високата им база за сравнение от 2006 г.“, коментираха пред Bloomberg анализатори на Bear Sterns.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още