fallback

Азиатските пазари стигнаха двуседмично дъно след спад на облигациите

Доходността на 10 годишните облигации в САЩ се повиши до 5,303 на сто, и така мина основния лихвен процент определен от Федералния резерв за първи път от юни 2006 г.

10:50 | 13.06.07 г.

Азиатските книжа стигнаха двуседмичното си дъно рано тази сутрин след спекулациите, че лихвените проценти в световен мащаб ще нарастват, което ще ограничи търсенето на стоките, произведени в Азия, на световните пазари.

Спекулациите за увеличение на лихвените проценти, от друга страна, повиши доходността на облигациите, като това намали цените им. Както е известно цените на облигациите се движат в обратна посока на очакванията за промени на лихвените проценти.

Акциите на Samsung Electronics Co. и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. бяха сред най-понижилите се, след като доходността на щатските облигации се повиши до 5-годишен връх. Спадът на цените на металите пък бе причината за поевтиняването на акциите на BHP Billiton Ltd.

„Краткосрочна корекция на глобалните пазари изглежда неизбежна“, коментира пред Bloomberg Чен Ин Уан, президент на KTB Asset Management Co в Сеул. „Има инфлационни напрежения в целия свят. Съществува вероятност за още увеличения на лихвените проценти, което ще ограничи ликвидността“.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific (MSCI), включващ акции на компании от Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,6 на сто до 149,81 пункта. Японският индекс Nikkei 225, включващ 225-те компании на борсата в Токио с най-голяма пазарна капитализация, загуби 0,1 на сто и последно бе на ниво от 17 744,81 пункта. Бенчмаркът Topix загуби 0,3 на сто.

По време на азиатската търговска сесия някои японски компании износители регистрираха повишения, тъй като йената се понижи. След 3 часа българско време японската валута се понижи със 120 пипса спрямо еврото. Спрямо долара йената загуби 70 пипса.

Ниската йена прави японските продукти по-конкурентоспособни в ценово отношение в чужбина, което влияе позитивно на цените на акциите на компаниите. Това бе и причината за повишението на книжата на Canon Inc. тази сутрин.

Китайският бенчмарк CSI 300 се повиши с 1,9 на сто и затвори при нива от 4 112 пункта. Така индексът почти възстанови загубите си от края на юни, когато китайските пазари започнаха втора корекция след тази от края на февруари. Преди да започне понижението си на 29 юни, китайският бенчмарк бе на ниво от 4 168 пункта, а на 4 юли стигна 3 500 пункта.

Доходността на 10-годишните облигации в САЩ се повиши до 5,303 на сто днес и така надхвърли основния лихвен процент, определен от Федералния резерв, за първи път от юни 2006 г. насам.

„Всеки започва да мисли, че лихвените проценти ще продължават да растат“, коментира Хидео Аримура от Dai-Ichi Kangyo Asset Management Co. „Някои се притесняват обаче и от възможността потреблението в САЩ да намалее“, заяви още анализаторът.

„Повечето сектори ще пострадат и не трябва да се купуват много акции на банки, активи, чувствителни на промени в лихвените проценти и всичко, свързано с икономическите цикли“, коментира Тони Аргус от Paradice Investment Management Ltd. в Сидни.

На австралийската борса книжата на BHP Billiton Ltd., най-голямата минна компания в света, загубиха 1,4 на сто се търгуваха за 32,88 австралийски долара, след като средната стойност на 6-те най-търгувани метала в Лондон се понижи с 2,4 на сто вчера. Медта загуби 2,5 на сто, цинкът – 1,1 на сто, а никелът – 5,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още