fallback

Петролът се повиши след спекулации, че ОПЕК ще намали производството

Aramco ще намали доставките си на тежък арабски суров петрол с 10 на сто през следващия месец към Япония, Китай и Южна Корея

10:55 | 12.06.07 г.

Петролът се повиши вчера поради спекулации, че от ОПЕК ще вземат още мерки, с които да ограничат доставките на петрол към Западна Европа, САЩ и Азия. Вчера стана ясно, че правителството на Саудитска Арабия ще ограничи доставките си през юли.

Запасите на суров петрол в САЩ най-вероятно са се понижили с 400 000 барела през миналата седмица, след като рафинериите увеличиха производството си, за да задоволят завишеното търсене на бензин в САЩ през този сезон, показва запитване на 13 анализатори, направено от Bloomberg. Щатските запаси от черно злато обаче остават над средните си стойности за последните пет години. Официалните данни на енергийното министерство на САЩ излизат утре.

„Търговията с петрол ще бъде ограничена преди данните за щатските запаси“, коментира пред Bloomberg Виктор Шум от Purvin & Gertz Inc. „От една страна ОПЕК ограничават доставките на суров петрол. От друга, високите запаси на петрол в САЩ имат потенциала да понижат цените на черното злато“, заяви още специалистът.

Към момента фючърсите за доставка на петрол през юли се търгуват на 65,77 долара за барел, с 20 цента по-ниско от вчерашната им стойност, когато договорите се повишиха с 1,9 на сто до 65,97 долара. Договорите за доставка на Брент през юли се търгуваха в Лондон последно за 69,20 долара за барел. Вчера лондонският сорт се повиши с 1,4 на сто и стигна 69,56 долара за барел.

Петролните запаси в САЩ се задържаха за седмицата преди 1 юни на ниво от 342,3 млн. барела, което е със 7,4 на сто по-високо от средната им стойност за последните пет години. Бензиновите запаси също останаха без промяна на 201,5 млн. барела и така се задържаха с 5,3 на сто по-ниско от средната им стойност за последните пет години.

Саудитската компания Aramco, която е и най-голямата държавна петролна компания в света, обяви, че ще намали доставките си на тежък арабски суров петрол с 10 на сто през следващия месец към Япония, Китай и Южна Корея, предаде Bloomberg.

Страните членки на ОПЕК, които доставят 40 на сто от световния петрол, миналата година се споразумяха  да намалят доставките на петрол с 1,7 млн. барела на ден, за да подкрепят цените на горивото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още