fallback

Европейските книжа се повишават, водени от BHP и ThyssenKrupp

Немският DAX се повиши най-силно от основните западноевропейски индекси

15:32 | 11.06.07 г.

Европейските акции се повишиха за първи път за последните 6 дни след слуховете, че сделките за придобивания ще продължават да движат цените на книжата нагоре.

Всички основни индекси на 18-те западноевропейски пазара се повишиха до момента от началото на европейската търговска сесия.

Индексът DJ Stoxx 50, включващ 50-те европейски компании с най-голяма капитализация, се повиши с 0,42 на сто, или с 16,3 пункта, до 3 871 пункта до момента. Английският FTSE 100 скочи с 0,58 на сто и последно бе на ниво от 6 542 пункта. Френският индекс CAC 40 спечели 0,60 на сто от началото на пазарния ден и към момента е на ниво от 5 918 пункта.

Бенчмаркът на най-голямата европейска икономика – немският DAX, се повиши най-силно от основните западноевропейски индекси – с 0,86 на сто до 7 656 пункта.

Акциите на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, поведоха повишението на суровинния сектор, след като от UBS AG коментираха, че сделките за придобивания и сливания в индустрията ще продължават. Книжата на ThyssenKrupp също се повишиха, след като Интерфакс съобщи, че най-голямата компания за производство на стомана в света може да се разшири в Русия или САЩ.

„Като дългосрочни инвеститори ние не вярваме, че това е краят на "бичия" пазар“, коментира за Bloomberg Филип Жизелс от Fortis Global Markets. „В момента сме в средата на икономическия цикъл и в края на годината пазарът ще бъде по-високо, отколкото е днес. Ако пазарът се коригира още малко, това би създало възможност за купуване“, смята още анализаторът.

Акциите на BHP Billiton поскъпнаха с 1,7 на сто до 1 290 пенса за акция в Лондон, след като UBS повиши прогнозата си за цената им до 1 500 пенса от досегашната – 1 400 пенса за ценна книга.

„Сливанията и придобиванията ще продължават в сектора, водени отчасти от недостиг на качествени минни активи“, коментира Пол Гелоуей от UBS.

Rio Tinto Group, която е третата по големина минна компания в света, повиши пазарната си капитализация с 2,1 на сто и цената на акциите беше последно 3 576 пенса.

Акциите на ThyssenKrupp скочиха с 3 на сто и последно се разменяха за 43,80 евро във Франкфурт. Компанията може да закупи американската US Steel Corp. или руската OAO Севрстал, съобщи днес Интерфакс. От ThyssenKrupp отказаха да коментират слуховете.

Книжата на Barclays също поскъпнаха днес - с 1,7 на сто до 735 пенса за брой.

През миналата седмица акциите на компаниите от финансовия сектор се понижиха значително поради спекулациите, че лихвените проценти ще продължават да растат, което ще ограничи обема на отпуснатите от банките кредити. Индексът Stoxx 600 Financial Services загуби 6,8 на сто от миналия понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още