fallback

Търговският излишък на Китай с ръст от 72 на сто до 22,4 млрд. долара

Миналата година търговският излишък на страната скочи със 74 на сто до рекордните 177,5 млрд. долара

13:08 | 11.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският излишък на Китай нарасна със 72,3 на сто на годишна база до 22,4 млрд. долара за май, съобщи АФП, позовавайки се на държавна медия.

Общият търговски излишък за първите пет месеца се е увеличил с 80 на сто на годишна база до 85,7 млрд. долара, според представител на министерството на търговията, цитиран от China Business News. Ако настоящата тенденция се задържи, излишъкът за първото полугодие може да достигне 110 млрд. долара, смята още представителят на министерството Ян Хонбин.

По думите му стремителният ръст на търговския излишък се дължи на увеличения износ на продукти като изделия от стомана например, чийто експорт е нараснал през май със 117 на сто.

Миналата година търговският излишък на страната скочи със 74 на сто до рекордните 177,5 млрд. долара.

Ръстът през май ще доведе до ново недоволство в САЩ и други търговски партньори на Китай и ще даде на САЩ нови доводи в усилията да убеди Китай да либерализира допълнително валутната си единица. САЩ обвиняват Китай, че изкуствено задържа юана на ниски нива, за да са по-конкурентоспособни на световните пазари китайските стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още